сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечение на високо кръвно - с монотерапия или комбинирани лекарства

Лечение на високо кръвно – с монотерапия или комбинирани лекарства

Комбинирана или монотерапия е по-добре за лечение на високото кръвно. Този въпрос си задават пациентите, които започват да вземат лекарства на високото кръвно.

Повечето българи започват лечението на високото кръвно с комбинирани препарати, а не с монотерапия, казва д-р Борислав Ацев, д.м., главен асистент в Университетската болница “Света Екатерина” в столицата. Това решение не е случайно, а е свързано с различни причини.

Често хипертонията се открива, когато вече има промени в сърцето

болести на сърцето миокардитОсновната е, че в повечето случаи заболяването се установява години след като човекът е започнал да вдига кръвното. Отначало не е усещал кой знае какви симптоми и не е обръщал внимание, че може да има високи стойности. Години по-късно вече в сърцето се установяват промени като задебеляване и уголемяване. Когато терапията започне в този момент, няма как да е само с един препарат (моно), коментира д-р Ацев.

Монотерапия по правило се дава на пациенти в млада възраст, които вдигат кръвно спорадично. Най-често хипертониците получават комбинирана терапия с няколко активни съставки. Често те са повече от две.  

Лекарствата са според причината за кръвното

Преценката на лекаря, какво лекарство да изпише, се определя и от отговора на въпроса: Каква е причината за кръвното? Проблемът е, че в 95% от случаите причината не може да се установи със сигурност. Тогава се говори за есенциална хипертония.

В други 5% обаче първопричината е свързана с бъбречни, ендокринни, мозъчни и други заболявания. Те не бива да се пропускат, защото терапията няма да постигне успех, ако не се приложи специфично за случая лечение. При надбъбречен тумор например се налага и хирургично лечение. Открие ли се някакво увреждане на бъбреците, то също трябва да се лекува.

Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи

Стресът е един от основните провокатори на кръвното

Лекарят не бива да пропуска да разпита пациента за неговите тревоги. Ако човекът вдига кръвно на нервна почва, трябва да получи и препарат релаксиране. Възможно е в отделни случаи състоянието да се овладее и само седативни лекарства. Често се срещат хора с лабилна психика.

Кардиологът, който назначава терапията за кръвното, взема предвид различните заболявания, състояния или особености като:

Без индивидуално отношение към пациента няма успех, пояснява д-р Ацев. Той предупреждава хората да не се поддават на внушения от близки и познати, които им препоръчват собствените си лекарства за кръвно. Няма двама души, които да реагират по един и същи начин на едно лекарство, допълва лекарят.

Как се приемат хапчетата за кръвно

лекарства хапчетаМоят съвет е лекарствата да се разпределят за вземане сутрин и вечер. Така се обхваща цялото денонощие. Много малко от лекарствата имат 24-часово действие. Добре е да се приемат различни хапчета сутрин и вечер. Възможно е обаче тези два приема да са с едно и също лекарство. В по-редки случаи се налага пациентът да пие хапче и по обед.

Дали се пият на гладно или след хранене, зависи от препарата. Листовката дава указания за всеки конкретен препарат.

Важно условие е пациентът да следи редовно кръвното си. Така ще разбере дали се получава желаното припокриване на ефекта от лекарствата или трябва да се добави нещо помежду им.

Има ли риск от взаимодействия с други медикаменти

Повечето пациенти с хипертония са възрастни, имат и други придружаващи заболявания. Затова когато изписва ново лекарство, кардиологът трябва да се помисли за възможни лекарствени взаимодействия. В определени комбинации съществува риск от поява на алергия или нежелани странични ефекти.

Един пример е съчетаване на хапчета за високо кръвно и такива, които се дават при проблеми с простатата – алфа-блокери.

Смяна на терапията – кога и как

хапчета лекарстваТерапията може да се смени, но кардиологът трябва да има солидни аргументи за това, категоричен е д-р Ацев. Представата, че човек привиква към дадени медикаменти, когато ги взема с години, е погрешна. Ако те продължават да дават ефект и не създават други проблеми на пациента, не е нужно да се прави промяна.

Промяна в терапията може да се прави, когато се проследява нейната ефективност. Ако таргетните стойности на кръвното не са постигнати, първо се мисли за прецизиране на дозата. Не се ли постигне ефект, влизат съображения за смяна на самото лекарство.

Промяна на дозата е възможна и според сезона, тъй като кръвното се влияе от времето навън. В топлите месеци може да се мисли за понижаване на дозата и дори спиране на лекарствата при определени пациенти. Това обаче трябва да се прави само след внимателна преценка на кардиолога, в противен случай човекът може да има епизоди на рязко покачване на кръвното.

Коя е основната грешка в лечението на хипертонията?

Защо някои хора трудно постигат целевите стойности

За нормално кръвно се смятат стойности от 120/80 и това не зависи от възрастта. Много хора смятат, че защото са на повече години, е нормално да имат горна граница от 160, коментира д-р Ацев.   За нормално кръвно може да се говори, ако то е до 135/80. Може да се приеме за високо нормално до 140/90. Отвъд тази граница лечението е наложително, тъй като свързаните с високите стойности рискове (инсулт, инфаркт, аневризма) са много големи.

джогинг ходене пешаКръвното се лекува с дисциплина, пояснява лекарят. Медикаментите са важни, но от тях зависи до 60% от резултата. Останалите 40% са в ръцете на самия пациент. Той трябва да осъзнае значението на балансираното хранене, на въздържанието от алкохол.

Българите масово са свикнали да приемат алкохол всекидневно, мислят,  че 50-100 г концентрат всяка вечер не са кой знае какво. Такава доза на практика вдига кръвното поне с 10 мм, допълва д-р Ацев. Солените храни също вдигат кръвното. Да не забравяме, че консервантите в колбаси и други храни също съдържат основно натрий.

Движението е друго безплатно и много важно “лекарство” срещу кръвното. Активната разходка пеша сваля стойностите с до 10 мм.

Правилното хранене, физическата активност могат да повлияят до 40% резерв хипертонията. Отслабне ли пациентът, пада и кръвното му. Много хора обаче предпочитат да пият повече хапчета, но да не се отказват от вредните си навици, споделя впечатления от практиката си лекарят.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -