понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при уролог в ИСУЛ

Безплатни прегледи при уролог в ИСУЛ

Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  обявява безплатни профилактични прегледи за рак на простатата през целия месец ноември. Прегледите ще се провеждат в два кабинета като в инициативата ще се включи целият екип на клиниката, в това число и нейният началник – акад. проф. д-р Чавдар Славов (на снимката). Поводът е Световния месец за борба с рака на простатата и международната инициатива Movember, насочена към мъжкото здраве.

Безплатните прегледи ще се осъществяват по следния график:

Кабинет 217

  • Всеки работен ден от 12:00 до 13:00 часа

Пациентите ще преглежда: Доц. д-р Валентин Владимиров
Задължително е предварително записване на тел. 02943611 (между 11:00 и 12:00 часа в работни дни).

Кабинет 225

  • Понеделник (от 12:00 до 13:00 часа) – акад. проф. д-р Чавдар Славов
  • Вторник (от 13:00 до 14:00 часа) доц. Д-р Еленко Попов
  • Сряда (от 10:00 до 11:00 часа) проф. Д-р Йорданка Узунова
  • Четвъртък  (от 12:00 до 13:30 часа) д-р Дмитрий Дмитренко
  • Петък (от 12:00 до 13:00 часа) доц. д-р Еленко Попов

Задължително е предварително записване на тел. 029432201 (между 12:00 и 13:00 часа в работни дни).

Необходимо е за прегледа пациентите да разполагат сактуално изследване на ПСА (Простатоспецифичен антиген), проведено преди не повече от месец, и да не са уринирали през последния час и половина.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.

Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с Център за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза. Това е единственото място в България, където е въведена Брахитерапия с ниска мощност на дозата при ранен карцином на простатната жлеза. Става въпрос за иновативен метод на вътретъканно облъчване, при който се избягва операцията и всички произтичащи от нея усложнения: изпускане на урина и проблеми в сексуалната функция. В центъра работят уролози, онколози, лъчетерапевти, медицински физици, ендокринолози, анестезиолози, което позволява целият процес – от диагностичното уточняване до лечението и проследяването да се случва на едно място – в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

40 пациенти на възраст между 52 и 89 години вече се подложиха на иновативната терапия. При само двама от тях се е наложило към брахитрапията да се включи допълнително лечение. Това означава, че терапията е била достатъчна и напълно успешна при 95 % от пациентите. В повечето случаи тези пациенти са открити при профилактични прегледи, затова уролозите от ИСУЛ призовават мъжете да не изпускат тази възможност, която би им спестила много страдания и неудобство в бъдеще.

Какво представлява самата брахитерапия – при нея в простатната жлеза се вкарват малки зърна йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато зърната с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -