четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСтатините пазят от рак при улцерозен колит

Статините пазят от рак при улцерозен колит

Лечението със статини намалява вероятността от рак на дебелото черво при пациенти с улцерозен колит. Смъртността при това тежко онкологично заболяване също пада. Има положително влияние върху общия риск от смърт.

Изводите са от пациентски данни на шведския регистър, публикацията е в EClinicalMedicine (2023; DOI: 10.1016/j.eclinm.2023.102182 ).

Опасността от рак на дебелото черво е повишена при пациенти с улцерозен колит. При това заболяване се наблюдава с хронично възпаление на лигавицата, което води до повишена чувствителност в чревния тракт. В практиката е възприето предписване на противовъзпалително лечение с месалазин. За него се смята, че има профилактичен ефект.

Противовъзпалителен ефект на статините

Статините са често предписвани медикаменти за понижаване на холестерола. Те притежават обаче и противовъзпалително действие. Предишно проучване на екип от Каролинския институт (Karolinska Institutet) прави извода, че терапията със статини намалява вероятността хората да развият болестта на Крон. (Journal of Crohn’s and Colitis, 2021; DOI : 10.1093 /ecco-jcc/jjaa235 ).

Тази връзка провокира учените да потърсят данни дали тези медикаменти за понижаване на холестерола имат протективен ефект по отношение на риска от рак при пациенти с улцерозен колит. Анализирани са данните на 87 118 пациенти, вписани в националния шведски регистър ESPRESSO между 1969 и 2019 г. Всички те са с потвърдена диагноза чрез тъканни проби. В същия регистър се записват и лекарствата, които пациентите приемат.

Така данните на 5273 души с улцерозен колит, приемали статини, са сравнени със същия брой пациенти, които не са приемали тези лекарства. Участниците и в двете групи притежават възможно най-много други характеристики, свързани с възпалителното чревно заболяване.

Те са проследяване за доста дълъг период от почти 6 години. Само един пациенти се е разболял от рак на дебелото черво в групата със статини. За сравнение в другата група е имало 90 такива диагнози.

Редактор Ина Димитрова

Image by katemangostar on Freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -