сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗабраняват износа на инсулин, два препарата липсват в аптеките

Забраняват износа на инсулин, два препарата липсват в аптеките

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември и ще важи до 31 декември 2023 г.

В нея освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Средно 59% от електронните рецепти са изпълнени

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта.

Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%.

Основната цел на настоящата заповед е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти. Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите-членки на Европейския съюз.

В допълнение и във връзка с множеството запитвания, касаещи е-рецепта, Ви информираме, че министър Хинков ще инициира обща среща между Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, както и други заинтересовани организации. Целта на срещата ще бъде в рамките на един конструктивен диалог да се потърсят механизми за преодоляване на различията на страните, засегнати в процеса и търсенето на консенсус в полза на пациента.

СЕСПА (електронната система за проследяване на лекарствата у нас) не работи

Това обяви във фейсбук профила си председателя на Здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов.

Според системата, у нас има достатъчно количества от инсулините Фиасп и Тресиба. Това обаче не е вярно, защото стотици пациенти, включително и деца, не могат да се доберат до животоспасяващите медикаменти.

В същото време СЕСПА “отчита”, че инсулините са налични на пазара и затова не са попаднали в забранителния за износ списък.

„Тръгнете по аптеките и се уверете сами, че няма Тресиба и Фиасп, пише проф. Ангелов. Фактът, че СЕСПА показва наличности, а в действителност инсулините ги няма, доказва, че системата помага на търговците вместо на пациентите! Защо?! Защото СЕСПА е изградена само и единствено като инструмент, обслужващ търговския интерес.“

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -