събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНормално ли е холестеролът да се повишава с възрастта?

Нормално ли е холестеролът да се повишава с възрастта?

Да, холестеролът се увеличава с възрастта по естествен начин. Това означава, че при здрави възрастни хора по-високите нива не водят непременно до необходимост от лечение за понижаване на мазнините като например със статини.

По-новите проучвания показват ясно, че по-високите нива на холестерол при хора Има дори по-голямо проучване от Холандия, че леко повишените нива на холестерол от 55-годишна възраст носят предимство за оцеляване, макар това засега не е потвърдено окончателно.

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

Влияят ли гените за високия холестерол, триглицериди?

Има генетично обременени хора, при които се откриват болестно високи нива на мазнините в кръвта. Под фамилна хиперлипидемия (или по-конкретно: фамилна хиперхолестеролемия, фамилна хипертриглицеридемия) се разбира липидни метаболитни нарушения, които се срещат по-често в семейството. За тях съществува лечение, което се назначава от кардиолог.

Рядко обаче само гените са отговорни за нарушението на липидния метаболизъм. Наистина, може да има наследствен компонент и незначителни промени в различни гени. Активирането им обаче зависи от редица фактори:

  • затлъстяване;
  • диабет;
  • диетата с високо съдържание на мазнини и калории,
  • диета с високо съдържание на наситени мазнини, 
  • дисфункция на щитовидната жлеза
  • някои лекарства.

Кои са оптималните стойности на холестерола?

Други болести, свързани с нарушение на липидния метаболизъм

Възможно е повишените нива на холестерол или триглицериди да се появят като част от друго заболяване. Тогава се говори за вторично нарушение на липидния метаболизъм или вторична хиперлипопротеинемия. Основната причина не е свързана с храненето, въпреки че здравословната диета също е абсолютно препоръчителна.

Типични заболявания или причини, които водят до високи нива на холестерол и други мазнини в кръвта, са:

Как действат статините, как трябва да се приемат

Какви са последиците от високия холестерол

Високият холестерол се споменава най-вече във връзка с повишен риск от инфаркт и инсулт. Когато високите нива на холестерола се отчитат още в млада възраст, рискът от такива сърдечно-съдови инциденти се увеличава значително. Това е доказано категорично в няколко големи проучвания. Важи особено за нивата на холестерола над 240 mg / dl.

В случай на леко повишени нива на холестерол в напреднала възраст (над 55 г.) връзката вече не е толкова ясна. При хора на средна възраст високите нива на холестерола трябва да се овладяват, това доказано намалява риска от инфаркт или инсулт. Най-важното е спазване на здравословна диета, повишаване на физическата активност и при необходимост – вземане на медикаменти. същото може да се каже и при установяване на високи триглицериди.

Статините са най-често предписваните лекарства с доказан терапевтичен ефект за понижаване на холестерола. Това са медикаменти като симвастатин, правастатин, аторвастатин и много други. Обобщено, проучванията върху тази група лекарства показват намаляване на риска от инфаркт с 30-40%. Рискът от инсулт се понижава  чрез прием на статини с 20%.

Консултанти по тази статия д-р Юлия Хофман и д-р Йорг Цорн

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -