Гломерулонефрит е възпаление на бъбреците, причините са различни

PRINT
бъбреци гломерулонефрит

При възпалението на бъбреците са засегнати или бъбречните телца (гломерули) или каналчетата и околното пространство. Под гломерулонефрит медиците разбират възпалението на кълбото от съдове в бъбреците, в които се образува първичната урина. Гломерулонефритът е третата поред причина за хронична бъбречна недостатъчност след диабетната нефропатия и високото кръвно.

Гломерулите образуват първичната урина. Тя се променя още по пътя си през бъбречните каналчета и накрая се изхвърля от организма през пикочния мехур. В гломерулите буквално се филтрира кръвта – течности, определени протеини (белтък), соли и други вещества като например червени кръвни телца напускат съдовете и попадат в първичната урина. Ако гломерулите са възпалени и увредени по този начин, се накърнява филтриращата способност на бъбреците.

При интерстициалния нефрит са засегнати предимно пикочните каналчета. Като последица настъпват смущения в концентрацията на първичната урина. При бъбречни възпаления, които се появяват без да е налице заболяване, се говори за предпървични гломерулонефритиди.

Най-честата форма на първичния гломерулонефрит е IgA нефропатията, която се провокира от имунни процеси. При тях в бъбреците се отлагат образувани в организма антитела, произвеждани като реакция на различни инфекции. Впоследствие се стига до възпалителни промени, които увреждат бъбречната тъкан и накърняват тяхната функция.

До възпаление на бъбреците може да се стигне и заради бактериална инфекция. Често причинителите са стрептококи, които са виновни също за ангини и възпаления на средното ухо (отит). Тези бактерии заедно с образувани заради тях антитела попадат в бъбречните телца (пост-инфекциозен гломерулонефрит).

При някои заболявания може да се образуват антитела срещу структури в бъбреците, като по този начин директно се привличат възпалителни клетки в бъбреците. При голяма част от пациентите с първичен гломерулонефрит обаче причината за заболяването не е известна.

Вторичният гломерулонефрит настъпва като последица от други болести, например системен лупус или други имунни заболявания. Други заболявания също могат да засегнат бъбреците:

  • Сифилис
  • Хепатит В и С
  • ХИВ
  • Рак на белия дроб
  • Злокачествени заболявания на лимфната система.

Медикаментите и веществата, които могат да предизвикат гломерулонефрит, съдържат:

  • Пеницилин
  • Злато
  • Живак
  • Хероин

Когато при възпаление на бъбреците някои гломерули (бъбречни телца) бъдат засегнати,  отначало здравите телца поемат и функцията на увредените. Тази компенсация може да продължи дълго без човек да усети симптоми. Уврежданията могат да се открият с обичайните изследвания едва когато се разрушат повече от 50% на тъканите на двата бъбрека.

Може да се наблюдават промени в урината. Нейното количество първо намалява осезаемо, макар че в хроничната фаза пък се увеличава. Освен това се наблюдават оцветявания, когато с урината се отделят кръв или белтъци (протеини). Ако урината е помътняла или се пени, това може да е признак на загуба на белтък (протеиноурия). Ако има кръв, цветът обикновено става кафеникав. Кръвта в урината обаче невинаги се вижда с просто око. При много малки количества трябва да се направи изследване и тя да се докаже по химичен път или с микроскоп.

Освен промени в урината може да има и други симптоми на гломерулонефрит. Пациентите се чувстват уморени и отпаднали. Имат главоболие, болки в крайниците или хълбоците. При някои се появява и високо кръвно. Понякога се натрупва течност в тъканите (едеми). Например има оток около очите или други части на лицето. Ръцете и стъпалата също може да подпухнат.

При гломерулонефрит може да се стигне до нефротичен синдром. Бъбречните телца стават пропускливи за белтъчините (протеините). В резултат в урината се открива повишено ниво на белтък (протеиноурия), а в кръвта възниква дефицит на протеини. Едновременно се наблюдава отлагане на вода около очите и в краката. Настъпват смущения в обмяната на веществата и нивата на мазнините в кръвта се повишават. Най-тежката последица от гломерулонефрита е бъбречната недостатъчност.

Заболяването рядко има симптоми в ранната фаза

Заболяването често се открива случайно, при рутинни изследвания на урината. Само в редки случаи хората търсят лекар, когато забележат кръв в урината. При установени лабораторно минимални количества кръв или белтък в урината, не е нужно непременно да се назначава медикаментозно лечение. Трябва обаче състоянието да се проследява редовно с изследвания.

При кръвните изследвания обикновено се гледат нивата на креатинин. Този показател дава ориентировъчна информация за филтриращите способности на бъбреците.  Покачването на креатинина сочи отслабване на бъбреците. Необходимо е бързо изясняване на състоянието, за да се избегне влошаване. Лекарят може да назначи и изследване на определени антитела, които са свързани с гломерулонефрит. Ако изследването потвърждава съмнението за това заболявяне, може да се вземе на биопсия (проба от тъкан) под ехографски контрол. Според резултата и установената причина за гломерулонефрит се назначава и лечението.

Източник: Apotheken Umschau

[Общо: 12    Средно: 3.4/5]
Гломерулонефрит е възпаление на бъбреците, причините са различни беше последно модифицирана от: август 31st, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *