петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНеясни болки, умора и депресия може да са фибромиалгия

Неясни болки, умора и депресия може да са фибромиалгия

Все  се повече хора се оплакват от неясни болки и скованост,  и депресия. Обикалят кабинетите на различни лекари специалисти и навсякъде чуват, че са здрави. Често околните ги подозират, че пресилват, а недобронамерените – че симулират. За тези „здрави“ болни диагнозата често се оказва едно „ново“ заболяване – фибромиалгия. Изстраданото уточняване на причината е само част от изпитанието. Защото и лечението е също толкова трудно. Дори в последните актуализации на медицинските ръководства темата е по-скоро дискусионна – оказва се, че няма универсална терапия. Затова и се препоръчва комбинация от лекарства, кинезитерапевтични техники и всякакви методи за преодоляване на стреса.

Фибромиалгията е заболяване, което се установява от лекар, но се лекува от кинезитерапевт, убедена е Елена Ковачева – дипломиран магистър по кинезитерапия с 40 г. опит. Методът наистина помага и дава възможност да контролираш състоянието на непрекъсната болка по цялото тяло, разказват пациенти.

Фибромиалгията е заболяване, характеризиращо се с мускулно-скелетни болки, умора, безсъние, а често и с влошена памет и минорно настроение. Много хора, които имат фибромиалгия, се оплакват от главоболие, разстройство, синдром на дразнимото черво, тревожност и депресия.

Науката смята, че истинската причина за заболяването усилва болезнените усещания, като засяга начина, по който мозъкът обработва сигналите за болка.

Симптомите понякога започват след физическа травма, операция, инфекция или значителен психологически стрес. В други случаи причините постепенно се акумулират и в даден момент една от тях се превръща в отключващо събитие. За жените е много по-вероятно да развият фибромиалгия, отколкото за мъжете, обясни д-р Наталия Маринова, специалист по вътрешни болести и ревматология от болница „Софиямед“. Практиката й показва, че в ранните фази заболяването се повлиява от кинезитерапия, масаж, източни отпускащи и релаксиращи техники, почивка, смяна на обстановката. „Но ако се изпусне този момент, фибромиалгията трябва да се лекува с лекарства, известни като модулатори на болката. При незадоволително повлияване се включват различни медикаменти според симптомите на всеки. Но дори и след пълно подобрение фибромиалгията може да се активира отново, ако се задвижи провокиращ е механизъм в най-вече при стрес, предупреждава д-р Маринова.

в. „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -