сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХранене70% от полезните вещества на авокадото са в костилката

70% от полезните вещества на авокадото са в костилката

Авокадото е хвалено заради изобилието от полезни мазнини и други хранителни вещества в зеленото му месо. Малцина обаче знаят, че по-голямата част от полезните вещества, по-точно 70%, се съдържат в костилката! В нея има повече антиоксиданти, отколкото в повечето плодове и зеленчуци. Също така тя съдържа повече разтворими фибри, отколкото овесените ядки и други подобни продукти, твърдят здравни експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Как да използваме твърдата костилка?

Не се опитвайте да я захапвате, само ще си счупите зъбите. Най-добре е да консумирате костилката като смути.

Желателно е да я изпечете преди това във фурната на около 200 градуса. За да не включвате печката само заради една костилка, сложеже я вътре, когато печете някакво основно ястие. За по-упоритите може да я ползвате и сурова, като я изсушите за няколко дни.

Нарежете я с остър нож на парченца и я пуснете в блендера, за да я смелите, преди да я използвате. Може да я сложите в смути, мюсли или дори в печива (вижте повече във видеото долу).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Авокадо помага да контролираме апетита 
13 храни за по-нисък холестерол
Кои са храните, които не бива да се смесват с лекарства?

Вкусът е доста силен, затова може да смесите смляната костилка със замразени ягодоплодни, зеле, спанак или ананас. За едно смути може да се използва половин костилка. Също така можете да изсушите костилката преди да я смелите на прах. Просто я оставете на перваза на прозореца да съхне на слънце. Някои хора сушат и мелят костилката, а после я използват за подправяне на храната подобно на сол и пипер.

Според някои лекари веществата в костилката помагат да се намали холестерола и да се справим с вирусни и бактериални инфекции. Високо разтворимите фибри действат срещу стомашни и храносмилателни проблеми.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -