петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияИмуноглобулини Е сочат алергии и инфекция с паразити

Имуноглобулини Е сочат алергии и инфекция с паразити

Имуноглобулините Е (IgE) са протеини, които пазят организма от чужди нашественици. Наричат ги още IgE-антитела, те са част от голямата група на имуноглобулините. IgE играят важна роля в процеса на възникване и проявата на алергиите. Другите имуноглобулини са A, D, M и G. Те също са част от отбранителните сили на организма заедно със специфичните бели кръвни телца и мастоцитите.

Какво е IgE?

Имуноглобулин Е се образува в клетките на плазмата, става дума също така за специфични бели кръвни телца. Много IgE-антитела се свързват с мастоцитите и остават на тяхната повърхност. Ако чужди вещества попаднат в кръвта, IgE се свързват с т. нар. антигени. Като ефект мастоцитите отделят хистамин в ролята му на вещество, важно за отбранителните сили.

Понякога имуноглобулините Е се насочват срещу безобидни външни дразнители като семена на различни растения (полени) и така се стига до симптомите на сенна алергия. IgE имат участие и в имунната реакция на организма срещу паразити.

В сравнение с другите имуноглобулини – например A, G или M, IgE се намира в ограничена концентрация в кръвта. Само 0,1% от имуноглобулините в кръвта са Е. Въпреки това може да създаде проблеми, като провокира алергии. Ако организмът бъде буквално „наводнен“ от хистамин при тежка алергична реакция, в най-лошия случай може да се стигне до алергичен шок.

Кои стойности са нормални?

При възрастните концентрацията на IgE се смята за нормална, ако е до 100 U/ml в кръвния серум. При децата под 1 г. тя е до 10 U/ml,  между 1 и 3 г. – 50 U/ml.

Кога стойностите се покачват?

Концентрацията на имуноглобулин Е често се повишава при атопични заболявания. Това е склонност на организма към алергична реакция на кожата и лигавиците. Често има наследствена обремененост. Атопично заболяване обаче може да има и при нормални общо стойности на IgE.

Отделни алергени, например домашен прах и цветни полени, оказват влияние за покачването на имуноглобулини Е в кръвта. Поради това повишаването на отделни IgE може да е насока за съществуване на алергична реакция. Изследването на имуноглобулини Е в комбинация с други параметри на кръвната проба може да дадат ценна информация на лекуващия лекар.

Стойностите на IgE в организма може да са повишени и при инфекция с паразити. Много рядко са знак са злокачествено заболяване – IgE-плазмоцитом. При него се образуват много повече плазмени клетки, които произвеждат този имуноглобулин.

Кога стойностите са твърде ниски?

В рамките на целенасочено изследване при подозрение за инфекция с определени паразити или за целите на разширени диагностика за алергии, твърде ниските стойности на IgE са по-скоро доказателство, че няма алергия или инфекция с паразити. Тоест по-ниските стойности трябва да се интерпретират по-скоро като положителен знак. В изключително редки случаи прекалено ниските стойности може да са свързани със злокачествени болести на костния мозък или вродени имунни дефекти.

Консултант проф. Удо Райшл, Институт по медицинска микробиология и хигиена, Университетска клиника Регенсбург

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -