понеделник, 4 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроблеми с очите се оказаха… тумор в мозъка

Проблеми с очите се оказаха… тумор в мозъка

Проблеми с очите, които отвеждат Милчо К. в кабинета на офталмолог в Пловдив, се оказват тумор в мозъка. Минава обаче известно време, преди да се постави точната диагноза. През това време мъжът е лекуван за глаукома. Примерът му е показателен с това, че пациентите не бива да се отказват бързо още след първия преглед, ако симптомите им са упорити и не минават от назначеното лечение. Невинаги е лесно да се открие първоизточника на проблема.

Първият преглед на Милчо при очен лекар е заради намалено зрение. Надявал се да му кажат с какъв диоптър да смени очилата. Лекарят обаче установява повишено вътреочно налягане. Така се насочва към диагнозата глаукома. Предписаното лечение обаче не подобрява симптомите. Вътреочното налягане се нормализира, но Милчо все още не вижда добре.

очни прегледи
Снимката е с илюстративна цел, показва случаен пациент на очен преглед.

В последните 3 г. човекът търсил мнението на различни специалисти. През това време зрението му продължава да отслабва въпреки лечението с капки. Парадокс е, че дори след много контролни прегледи, офталмолозите продължават да твърдят, че намаленото му зрение е причинено от глаукома.

Човекът почти ослепява и тогава попада на д-р Попов

В последните седмици Милчо почти ослепява. Зрението му намаляло драстично. С едното око не виждал абсолютно нищо, а с другото разпознава само силуети. Така попада при д-р Димитър Попов, очен специалист в медицински център ВизАрт, Пловдив. Той установяваме, че мъжът вижда 10% с едното око и едва 1% с другото. Лекарят описва клиничния си случай в професионалната медицинска платформа Кредоуеб.

Детайлният преглед показва нормално вътреочно налягане. Д-р Попов обаче забелязва нещо необичайно – атрофия на зрителните нерви на двете очи. Това състояние не е характерно при глаукома. Всяко заболяване, засягащо зрителния нерв, причинява типичен изглед на нерва. Така тези заболявания може да се отграничат едно от друго.

Туморът притискал очните нерви и те атрофирали

В този случай се заехме със задачата да стигнем до причините, предизвикали загубата на зрение на нашия пациент, споделя д-р Попов. Той провел допълнителни изследвания и така открива тумор в мозъка с размери приблизително 3 см. Той е разположен в предните дялове на мозъка където е т.нар. турско седло. Именно това образувания притиска двата зрителни нерва. Вследствие на това системно притискане зрителните нерви атрофират и пациентът губи зрение.

След като истинската диагноза се изяснява, екипът на МЦ ВизАрт насочва мъжа към неврохирургично отделение. Предстои да бъде направена операция и да се назначи адекватно лечение.

Представеният случай е показателен за това, как българската здравна система спестява средства от диагностични методи и не стимулира специалистите в доболничната помощ да лекуват адекватно състоянието на пациента. Много лекари разсъждават само тясно в рамките на своята специалност. Апелът на д-р Попов е оплакванията на пациентите да не се неглижират, а да се проучват внимателно и при необходимост да се включват и други специалисти в изясняване на точната диагноза.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -