сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияИзследването на зрителния нерв е едно от най-важните при глаукома

Изследването на зрителния нерв е едно от най-важните при глаукома

По данни на Европейската глаукомна асоциация (ЕГА) глаукомата е на второ място като причина за необратима слепота в Европа. Засяга 1,9% от населението над 40-годишна възраст. Факт е, че около 50-59% от болните с глаукома не са диагностицирани. Проблем е също, че около 50% от лекуваните всъщност нямат глаукома, сочи статистика на ЕГА.

Повишеното очно налягане невинаги е глаукома

Когато се установи по-високо очно налягане, веднага се предписват капки, които обикновено го понижават. Да се постави точна и категорична диагноза обаче, невинаги е лесно и изисква време, казва д-р Чарита Райкова, завеждащ Първо очно отделение на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“.

Има състояние, което се нарича очна хипертензия и в литературата се спори дали да се лекува или не. Може да има повишено очно налягане, но да няма данни за глаукома. Клинични проучвания сочат, че известен процент от тези хора след време наистина развиват глаукома. При установено налягане над 25-26 мм живачен стълб трябва да се предпише терапия, казва д-р Райкова. За съжаление обаче, повече от 50% от болника не спазват стриктно назначеното им лечение.

Значителна част от пациентите са с повече от 10 години давност на заболяването и тежки зрителнофункционални увреждания при поставяне на диагнозата. В света болните са 98 млн. по статистика от 2000 г. и от тях 48,1 млн. са с първична откритоъгълна глаукома (ПОЪГ).

Понятието глаукома обхваща много заболявания

Едно от тях е първичната откритоъгълна глаукома. При нея няма никакви оплаквания. Пациентът усеща, че нещо не е наред, когато затвори едното си око и установи, че не вижда с другото. ПОЪГ е хронична оптико-невропатия, която постепенно засяга очния нерв и води до увреждане на зрителните функция. Започва обикновено в едното око. Човек установява намалено зрение, когато случайно затвори виждащото.

Това налага скрининг в рискови групи за издирване на такива болни и профилактични прегледи. За съжаление, НЗОК не предлага много възможности в тази посока, казва д-р Ранкова, чийто опит с това заболяване е почти 30 години. Рисковите фактори са възраст над 40 г., диабет, съдоводегенеративни заболявания, наследственост. Добре е хора, които имат родственици с глаукома, да се изследват поне веднъж годишно, съветва офталмологът.

Диагнозата се поставя след цялостен очен преглед. Най- важната част е изследването на зрителния нерв, подчертава д-р Райкова. Задължително трябва да се измери и очното налягане. Дори и то да не е повишено, може да има глаукома. Според ЕГА няма приета нормална стойност на вътреочното налягане – тя зависи от състоянието на палилата на очния нерв и се определя строго индивидуално за всеки пациент.

Добре е изследването на очния нерв да се прави и при скрининг

глаукома причиниТова отнема повече време, но е препоръка и на ЕГА, тъй като очният нерв е основната структура, която се засяга от заболяването. Там са промените, които довеждат до слепота, обяснява д-р Райкова.

Измерване на очното налягане винаги трябва да се прави при очен преглед, особено след 40-годишна възраст. Има различни апарати за измерване на вътреочно налягане, но когато има съмнение за глаукома или се проследява пациент с това заболяване, е задължително това да става с тонометъра на Голдман. Препоръчително е да се измери 3 или 4 пъти в рамките на деня, което е трудно да се направи амбулаторно. Здравната каса плаща в рамките на клиничната пътека пълни изследвания при съмнение или при доказана глаукома.

Задължително е да се направи компютърна периметрия

глаукома катарактаВ Александровска разполагаме и с оптичен кохерентен томограф (ОСТ), който дава обективни данни за състоянието на палилата на очния нерв, уточнява д-р Ранкова. Когато се прави амбулаторно, се заплаща от пациента и струва около 120 лв.

Добре е заболяването да се открие в ранен стадий, когато пациентът няма никакви оплаквания и съответно има запазени зрителни функции. Лекарят трябва да го мотивира да поставя редовно капки, които понякога причиняват дразнене и зачервяване, но помагат зрението да се съхрани за дълго време, отбелязва специалистката.

В началото е важно да се прецизират медикаментите и пациентът трябва често да посещава лекаря си – през 2-3 месеца. Дали вътреочното налягане ще бъде понижено с един или два медикамента, не се установява с един преглед, това е процес, за който е необходимо време, казва още д-р Ранкова. У нас има широка гама медикаменти за глаукома – монопрепарати или комбинирани препарати, които отчасти се покриват от НЗОК.

Много важно е при лечението на болните с ПОЪГ да има индивидуален подход към всеки пациент и лекарят да е сигурен в доброто му сътрудничество. При 50% от пациентите с глаукома липсва добро сътрудничество по данни на Европейската глаукомна асоциация. Това означава, че те не капят капките, не го правят по предписания начин или ги сменяте други. В някои случаи е необходимо да се оцени ефектът на предписания медикамент на място в кабинета на лекаря, като пациентът изчака около час, за да се прояви действието му.

в. 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -