четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов хормонален тест помага шизофренията рано да се разграничи от депресията

Нов хормонален тест помага шизофренията рано да се разграничи от депресията

Нов хормонално-базиран тест помага по-лесно и надеждно да се разграничи депресия и шизофрения, съобщават учени от Йейлския университет. В ранните етапи на тези заболявания са трудни за разграничаване едно от друго. Смята се, че депресията засяга повече от 300 милиона души по света, а шизофренията – около 51 милиона души.

В хода на проучването учените вливали на пациентите луга разтвор. Това водело до отделянето на хормона вазопресин-аргинин. След това експертите измерили нивата на хормоните в кръвта на участниците. Проучването показало, че при доброволците с депресия нивата на  вазопресин-аргинин след инфузията били високи, при пациентите с шизофрения – ниска.

Надеждата на учените е, че новият тест ще помогне да се открият хора, при които шизофренията и депресията са свързани с дисфункция на NMDA-рецептора. При пациентите с шизофрения активността на NMDA-рецептора е намалена, а при хората с депресия – повишена. Така лекарите ще получат надежден инструмент, с чиято помощ ще могат да поставят ранна диагноза на тези пациенти.

Източник: medicalxpress.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -