събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекарство за мигрена и епилепсия повишава риска от малформации на плода при...

Лекарство за мигрена и епилепсия повишава риска от малформации на плода при бременни

Лекарствата, които съдържат валпроат, трябва да се прилагат само след много внимателна преценка на риска при жени и момичета, които са бременни или в детеродна възраст. Причината са предупреждения на ЕМА от 2014 г.  за повишен риск от малформации и нарушения в развитието на бебета, които поради лечение на майката по време на бременността са били изложени на валпроат.. Валпроат се използва у нас както и в ЕС за лечение на епилепсия, мания при биполярно разстройство и мигрена. Продава се с търговските имена Депакин и Конвулекс, става ясно от съобщение на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Европейските експерти подчертават, че понякога няма възможна алтернатива на валпроат, но препоръките имат за цел да гарантират, че пациентките са добре информирани за рисковете, които поемат и че употребяват лекарството само, когато наистина има необходимост от това.

Някои страни в ЕС са предприели допълнителни мерки за оценка на ефекта от допълнителните предупреждения чрез лекуващите лекари. Възникнали са опасения, че тези мерки може да не са достатъчни, за да могат хората да осъзнаят риска и да намалят употребата на валпроат при различните показания.

Във връзка с това френският регулаторен орган по лекарствата ANSM поиска ЕМА да обмисли необходимостта от препоръка за допълнителни действия, които да намалят рисковете при жени, които са бременни или в детеродна възраст.

Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към ЕМА ще разгледа наличните доказателства и ще проведе консултация със съответните заинтересовани страни. Това ще включва провеждане на публично изслушване на техните опасения. Докато се осъществява прегледът на лекарствата, съдържащи валпроат пациентите, на които са предписани такива лекарства и които имат някакви притеснения са съветвани да ги обсъдят с медицинските специалисти, които се грижат за тях.

Лекарствата, съдържащи валпроат се използват за лечение на епилепсия и мания при биполярни разстройства. В някои държави-членки на ЕС те са разрешени и за профилактика на мигренозно главоболие.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -