петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно11 признака за хормонални проблеми

11 признака за хормонални проблеми

Чувствате се подути, раздразнителни или просто не сте във форма? Вината за това може да е в хормоните. Те играят ролята на химически „комуникатори“, които предават информация към клетките и органите. Така влияят върху начина, по който те функционират. Хормоналните промени са естествени в определени моменти от живота, като преди и по време на цикъл или бременност, както и по време на менопаузата. Има и други неща, които влияят – някои лекарства или здравни проблеми.

Цикълът при повечето жени идва на всеки 21-35 дни. Ако менструацията стане нередовна, или прескача някой месец, това може да е признак за твърде много или твърде малко от някои хормони (естроген и прогестерон). Ако сте на 40-50 години, причината може да е перименопаузата – времето преди менопаузата. Нередовната менструация може да бъде симптом и на здравословни проблеми като поликистозни яйчници. Затова е препоръчителна консултация с лекар.

Кои са най-честите симптоми на хормонални проблеми

Ето примери според медицинския сайт WebMD.

1. Проблеми със съня

безсъние заспивам трудно

Не успявате да спите през цялата нощ добре или сънят ви е е достатъчно дълбок? Причината може да е в хормоните и по-специално в нивата на прогестерона. Хормонът се излъчва от яйчниците. Ако нивата са по-ниски от обичайното, това може да стане причина за трудно заспиване или за чести събуждания през нощта. Ниските нива на естрогена пък предизвикват горещи вълни и нощно изпотяване. Те от своя страна също може да станат причина за проблеми със съня.

2. Хронично акне

акне пъпки по кожата

Много жени знаят, че преди или по време на цикъл им избиват пъпки. Но акне, което не отминава, може да е симптом на проблеми с хормоните. Излишък на андрогени ( „мъжки“ хормони, от които имат и мъжете, и жените) може да предизвика свръхактивност на вашите мастните жлези. Андрогените оказват също влияние и върху клетките на кожата в и около космените фоликули. В резултат  порите се запушват и така може да се получи акне.

3. Лоша памет

депресия страхова невроза

Експертите не са сигурни как точно хормоните въздействат на мозъка. Известно е обаче, че промените в нивата на естроген и прогестерон могат да ви накарат да се чувствате като в мъгла, както и да доведат до затруднения, когато искате да си спомните нещо. Някои експерти смятат, че естрогенът влияе на определени невротрансмитери в мозъка. Проблемите с концентрацията и паметта се срещат особено често по време на перименопаузата и менопаузата. Те обаче могат да бъдат симптоми и на други състояния, свързани с хормоните, например заболяване на щитовидната жлеза. Обяснете на вашия лекар, ако имате проблеми с ясното мислене.

4. Проблеми с корема

Червата ни са облицовани с малки клетки – рецептори, които реагират на естроген и прогестерон. Когато тези хормони са по-високи или по-ниски от обичайното, може да забележите промени в начина, по който смилате храната. Затова диария, стомашни болки, подуване на корема или гадене може да се появят и или влошат преди и по време на цикъл. Ако имате храносмилателни проблеми, както и проблеми като акне и умора, нивата на хормоните може да са паднали.

5. Продължителна умора

Непрекъснато сте уморени? Умората е един от най-честите симптоми на хормонален дисбаланс. Повишаване на прогестерона може да ви направи сънливи. Ако пък щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони, това също може да е причина за спад в енергията ви. Дали е така, може да се разбере с кръвно изследване на хормоните TSH, fT3, fT4, TAT и MAT.  При необходимост се назначава лечение.

6. Промени в настроението и депресия

депресия мрачно настроение

Експертите казват, че спад в нивата на хормоните или бързи промени в тях може да предизвикат промяна в настроението и дори да провокират депресия. Естрогенът засяга ключови мозъчни химикали като серотонин, допамин и норепинефрин. Но други хормони, които използват същите пътища като невротрансмитери, също играят роля за това, как се чувствате.

7. Апетит и наддаване на тегло

Ако се чувствате потиснат или раздразнен, както когато нивата на естрогена падат, може да ви се иска да ядете повече. Спадът на този хормон се свързва с наддаване на тегло. Естрогенът може също така да повлияе на нивата на лептина, хормон, който регулира чувството за глад.

8. Главоболие

главоболие мигрена депресия

Много неща могат да предизвикат това оплакване. При някои жени причината може да е в падането на нивата на естрогена. Ето защо главоболието е често срещано оплакване преди или по време на цикъла, когато естрогенът е в естествен спад. Ако обаче главоболието се появява в различни моменти от месеца, това може да е признак, че нивата на естрогена имат резки колебания и в други моменти.

9. Вагиналната сухота

Нормално е да се случва от време на време. Но ако такива моменти се повтарят често със сухота или раздразнение, също може да издава ниски нива на естрогена. Хормонът играе важна роля за вагиналната тъкан – с негова помощ тя поддържа необходимата влажност. Има ли дисбаланс на естрогена, това може да намали вагиналния секрет и да предизвика сухота.

10. Загуба на либидо

Повечето хора мислят, на тестостеронът е мъжкия хормон, но женските тела също го отделят. Ако нивата му са по-ниски от обичайното, в резултата жената може да изгуби донякъде интерес към секса. В периода на менопаузата е нормално да има колебания в нивата на основните полови хормони. Женит се оплакват още от горещи вълни и безсъние.

11. Промени в гръдната тъкан

Спадът в естрогена може да се направи по-малко плътна гръдната тъкан. Вярно е и обратното – повишаването на хормона може да сгъсти тази тъкан, дори да причини бучки или кисти. Говорете с лекар, ако забележите промени в тъканите на гърдите, дори и да не нямате никакви други притеснителни симптоми.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -