четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзлекуваха тежко уголемена простата при 88-годишен мъж

Излекуваха тежко уголемена простата при 88-годишен мъж

Лекарите в столичната УМБАЛ „Св. Анна“ (Окръжна болница) излекуваха ефективно доброкачествено уголемяване на простатата при 88-годишен мъж в много тежка степен с помощта на емболизация. Методът е нов като прилагане при това състояние. Емболизация на простатната жлеза е въведена в света и Европа за доброкачествена хиперплазия на мъжката полова жлеза  преди няколко години като алтернатива на оперативното лечение. Пациенти в напреднала възраст или с тежки придружаващи заболявания невинаги могат да понесат хиругичната интервенция. Емболизацията е по-щадяща в сравнение с традиционната операция.

Ето и историята на пациента. Преди една седмица възрастният мъж е постъпил в урологично отделение на УМБАЛ „Св.Анна“- София с дизурични оплаквания. При направeните изследвания е установена много увеличена простатна жлеза (бенигнена хипертрофия), която напълно блокирала уретрата. Човекът не можел да уринира без поставяне на постоянен катетър. Д-р Михаил Абаджиев, началник на Урологичната клиника, е обсъдил случая с д-р Н. Рифаи, началник на лабораторията по инвазивна кардиология, като избрали именно емболизацията на простатната жлеза. Процедурата е извършена успешно от инвазивния кардиолог д-р Рифаи на 15 юни 2016 г.

Как се прави емболизация на простата? Под рентгенов контрол през артерията на ръката и с помоща на микро-катетьр се прониква до артерията, кръвоснабдяваща простатната жлеза, и се инжектират микросфери (с размер 100-300 микрона). Това блокира микроциркулацията, което води до драстично намаляване обема на жлезата, като така се облекчава значимо притискането на уретрата. Така уринирането става възможно без поставяне на уретрален катетър. Процедурата е технически много сложна поради миниатюрните размери.  Според д-р Рифаи коментира прецизността на работата си, като каза, че емболизацията на матката е часовникарска, а на простатата е направо ювелирна работа.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -