вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУмората - симптом или заболяване?

Умората – симптом или заболяване?

Умората често е спътник на работещите хора. През зимата сякаш по-често се чувстваме останали без сили и сутрин трудно се надигаме от завивките. Умората означава, че на организма му липсва нещо – сън, кислород, течност или движение. Понякога тя ни обзема и когато тялото ни активно се защитава от болестотворни причинители или отрови в околната среда.

Ако причината е недостиг на сън, състоянието се преодолява, когато се наспим. В други случаи обаче се стига до трайно физическо или умствено изтощение, което се отразява на способностите ни да работим пълноценно, увеличава риска от инциденти.

Обикновено хората споделят пред лекаря за симптоми като отпадналост, замаяност, сънливост, слабост, забавени реакции, затруднена координация, замъглено зрение, лоша концентрация, проблеми със запаметяването, главоболие, раздразнителност, нарушение на съня, липса на мотивация.

Проблемите със съня са с различен произход

Един възрастен се нуждае средно от 7-8 часа сън. Нарушенията на съня може да се дължат на медицински проблеми. Има някои заболявания, които пречат на спокойния сън като сънна апнея, синдром на неспокойните крака или други. Понякога психическото напрежение във всекидневието си казва думата. Някои работят на смени, налага се да остават на работа повече часове, подложени са на продължително физическо или психическо напрежение, стрес на работното място или в личния живот. Към тези предпоставки се добавя заседналият живот, някои вредни навици като прекаляването с кафето или енергийните напитка, пушенето.

Понякога проблеми в личния живот оказват влияние. Напрежението се покачва, появяват се депресия, тревожност, стрес. Най-тежко се отразяват загубата на любим човек и самотата.
В последните години много се говори за синдрома на хроничната умора, който е описан като отделно заболяване през 1980 г. Това е т.нар. chronic fatigue syndrom. За него се мисли, ако оплакванията продължават над 6 месеца, но не се открива психично или органично заболяване. Възможно е в основата да стои вирусна или друга инфекция, като симптомите започват по време или наскоро след стресова ситуация и не преминава за дни или седмица-две, а продължава месеци. Причините за синдрома на хроничната умора все още не са напълно изяснени. Има предположения, че в основата й може да са желязодефицитна анемия, ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия), ниско кръвно налягане (хипотония), хормонални нарушения на различни жлези – хипоталамус, хипофиза или надбъбречната, склонност към алергии, автоимунни механизми. Една от последните версии е хронична инфекция с вируса на Епщайн-Бар, човешки херпесен вирус тип 6 или ретровируси.

За да намалим умората, преди всичко трябва да се осигури достатъчно продължителен и качествен сън, да се храним здравословно и балансирано, и най-важното – да пием достатъчно вода (30 мл на 1 кг телесно тегло)! На обездвижването се противодейства с физическа активност, умерени, но постоянни физически упражнения. Лекарите препоръчват да се откажат цигарите и да не се прекалява с алкохола, да се избягват стресови ситуации.

Препоръчва се прохладен душ преди закуска и осигуряване на достатъчно време за релаксация през деня. Освен медикаменти за повлияване на умората и съпровождащите я симптоми, полезни са и отвари и сиропи от билки като жълт кантарион, глог, женшен, ехинацея, алое. Ако все пак се чувствате уморени въпреки достатъчния сън, тогава е необходимо да се обърнете към лекар. Винаги, понякога макар и трудно, може да се открие причината за умората.

Заболявания като причина за умората

Умора може да се наблюдава при някои интоксикации (с пестициди, тежки метали) или при прием на някои медикаменти като странична проява (бензодиазепини, бетаблокери, антиалергични препарати).
Редица състояния и заболявания може да са причина за умора, дори в техния начален стадий, когато все още не са диагностицирани – анемия, нарушена функция на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези (болест на Адисон), Паркинсонова болест, множествена склероза, миастения, лупус, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, астма, диабет, заболявания на сърдечносъдовата система, на белия дроб, злокачествено заболяване, ХИВ, хепатит, туберкулоза, лаймска болест и др.
Диагнозата на синдрома на хронична умора и въобще на умората може да е трудна и се поставя на принципа изключване на всички възможни причини и заболявания, при които може да се наблюдава умора.

Възможни причини за умората

Свързани с начина на живот

Отрови, влияние на околната среда

  • Престой в непроветрени помещения, прекалено сух въздух
  • Работа с токсични вещества (препарати за защита на дърво, инсектициди, олово, анилин, бензол)
  • Синдрома на болната сграда

Психични заболявания, нервни смущения

  • Синдром на прегаряне
  • Депресии
  • Паническо разстройство
  • Хранителни разстройства
  • Психовегетативни смущения (поява на множество физически симптоми без откриване на органична причина)
  • Злоупотреба с алкохол, абстиненция, пристрастяване към лекарства
  • Неврологични заболявания (паркинсон, множествена склероза, деменция, мигрена)

Внезапни и хронични вътрешни болести

  • Простуда, грип
  • Инфекциозна мононуклеоза (симптомите остават още дълго след оздравяването)
  • Хронично възпаление на околоносните кухини
  • Инфекция с херпес зостер
  • Малокръвие (анемия)
  • Колебания в кръвното
  • Сърдечни заболявания
  • Белодробни заболявания (хроничен бронхит, ХОББ)
  • Бъбречни заболявания (възпаления, хронични бъбречна недостатъчност)
  • Болести на черния дроб (хепатит, затлъстяване)
  • Стомашно-чревни заболявания (язви, хранителна непоносимост, болестта на Морбус-Крон)
  • Смущения на щитовидната жлеза (хипофункция, хиперфункция на паращитовидната жлеза, недостатъчност на надбъбречната кора – Морбус Адисон)
  • Диабет тип 1 или 2 и неговите усложнения – диабетна нефропатия
  • Автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, синдрома на Сьогрен, лупус, алергии)

Тумори, онкологични заболявания

  • Лимфом (ракови заболявания на лимфната система, рак на лимфните жлези, болестта на Ходжкин, Не-Ходжкинов лимфом, хронична лимфатична левкемия)
  • Рак на ректума и дебелото черво
  • Състояние при напреднали тумори

Медикаменти

  • Прием на лекарства за кръвно, за мигрена, сънотворни и болкоуспокояващи, антипсихотици, антидепресанти, медикаменти за акне, срещу алергии, болкоуспокояващи, интерферони, срещу ритъмни смущения, противотуморни

Какво да кажем на лекаря

За личния лекар е важно да знае кога и колко често се появява умората, дали настъпва след усилена физическа или умствена работа или пък идва без осезаема причина. Необходимо е да споделите подробности за съня, дали сте забелязали нещо да смущава нощната почивка.
Други въпроси, на които трябва да отговорите: Колко често и как се движите? Променили ли сте храненето си напоследък, играе ли теглото нагоре-надолу? Усещате ли емоционална лабилност? Имате ли контакт с вредни вещества у дома (ако ремонтирате) или на работата? Пристрастени ли сте към лекарства, алкохол, друго?

Възможни изследвания

След подробния разговор лекарят трябва да ви прегледа. По правило опипва корема, гърба и оглежда местата, където може да има увеличени лимфни възли. Оглежда за отоци и биещи на очи промени в тялото, преслушва сърцето и белите дробове. Има и изследвания в лаборатория, които помагат за изясняване на ситуацията. Такива са например тестовете за диабет или за намалена функция на щитовидната жлеза. Смущения в обмяната на веществата и възпалителни заболявания като ревматоиден артрит могат да се установят чрез кръвни проби. Трябва да се провери и работата на бъбреците. Има и по-сложни изследвания, които се правят при съмнение за множествена склероза, херпес или онкологични заболявания.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -