понеделник, 5 декември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСтартира кампания срещу рака на щитовидната жлеза

Стартира кампания срещу рака на щитовидната жлеза

Кампания за ранно откриване на рака на щитовидната жлеза с безплатни прегледи започна на 1 декември в „Скай Сити Мол София“. Тя ще продължи до 20 декември. Всеки ден от 12 до 20 ч. изтъкнати ендокринолози ще консултират желаещите. Прегледите ще се извършват със съвременна ехографска апаратура.

При установяване на отклонения от нормата или при съмнение за тиреоиден карцином хората ще бъдат насочвани за диагностично уточнение и лечение в специализирано лечебно заведение.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото за рака на щитовидната жлеза, за характерните симптоми и рисковите фактори, за ролята на профилактиката и методите на лечение на заболяването. Предвижда се кампанията да продължи и през 2014 г., като обхване цялата страна и най-вече малките градове и села, където достъпът до специалист е силно ограничен.

Карциномът на щитовидната жлеза се среща рядко и представлява 1% от всички злокачествени образувания. Според данните на Националния раков регистър броят на новооткритите заболели от тиреоиден карцином в България за 2009 г. е 316, а за 2010 г. е 299. Близо половината пациенти са диагностицирани в първи стадий, когато ракът може да бъде излекуван напълно. Заболяването засяга хора от всички възрастови групи, но най-често се проявява между 50 и 60 г. Организатори на кампанията са Центърът за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и агенция „Пачето перо“ със съдействието на Столичната община, Скай Сити Шопинг Мол, Monrol България и агенция Beta PR.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -