вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПрепоръки за меню при деца с наднормено тегло

Препоръки за меню при деца с наднормено тегло

Дебело и бузесто дете – тази картинка се свързваше със здраве преди десетки години. Днес обаче е ясно, че наднорменото тегло при децата е проблем, който може да отключи доста заболявания още в млада възраст. Според българските физиологични норми за хранене на населението средният ръст и тегло на 7-годишни-те момчета е 125 см и 25 кг, а на момиченцата – 124 см и 25 кг.

Детето ми е на 7 г. и е 49 кг при ръст 149 см, споделя разтревожена майка. Ако детето е момче, ръстът му отговаря на 11,5-годишен, а теглото – на 13-годишен тийнейджър, ако е момиче – ръстът е на 11-годишна, а теглото – на 13-годишна девойка, казва д-р Цветан Димитров. Първо семейството трябва да уточни какви са причините за затлъстяването на детето, а след това всички заедно да предприемат необходимите мерки. Обикновено става дума за наследствени фактори, обездвижване, неправилно и обилно хранене, консумация на висококалорични храни, лоши семейни хранителни навици, ниска здравна и хранителна култура, лоша семейна среда и липса на време и внимание към детето от страна на родителите.

Как да помогнем на дете с наднормено тегло?

Първо – с него и семейството трябва да се проведе внимателен разговор от специалист – или личния лекар, или психолог, съветва д-р Димитров. Детето, колкото и малко да е, трябва да бъде убедено по всякакъв начин, че така не може да продължава, защото ще последват болести, присмех от съученици, влошени социални контакти. Трябва да се акцентира върху всичко, което хлапето цени и евентуално в бъдеще ще изгуби. След разговора то трябва само да се убеди, че нещо трябва да се направи – ако е доведено насила при диетолога, то няма да спазва дадените му съвети и забрани.
Второ – рязка промяна в начина на хранене. Необходим е четирикратен хранителен прием – закуска около 8 ч, обяд около 12,30, вечеря около 18 и подкрепително хранене около 10,30 или 16 ч в зависимост от учебната смяна. Подкрепителната закуска е само плод, който се поставя от мама в чантата.

Тук следват и ред ограничения, което прави режима труден за детето. Забранява се консумацията на захарни и шоколадови изделия, на безалкохолни напитки, на сандвичи, дюнери, тестени закуски, всякакви колбаси, пържени и панирани храни, бял хляб. Ограничава се приемът на семки и ядки, на тлъсти риби, на високомаслени млека и млечни продукти – аз бих включил само обезмаслено мляко и извара, без сирена и кашкавали, и сухи, бели риби, добавя д-р Димитров.

Трето – промяна в двигателната активност на детето. Не знам гледа ли телевизия, стои ли на компютъра, или пък е подвижно и обича да играе. На неговата възраст може да върти обръч, да скача на въженце, да кара колело, да тича с мама или татко и да не се спира през почивните дни, когато и те са свободни. Важно е да се възпита и убеди, че това трябва да се прави ежедневно, а не само известно време.

Ето и примерно дневно меню:

Закуска -150 г мляко (0,1%) с 1 ч. л. мед, 20 г сирене, 3-4 маслини, 36 г (1 филийка) пълнозърнест хляб.

Закуска в 10,30/16 ч -1 ябълка.

Обяд -150 г постна супа, 120 г печена риба, 140 г прясна салата, 1 круша, 36 г хляб.

Вечеря -140 г гювеч с телешко месо, 120 г печена тиква, 36 г хляб

Общо това са 832 ккал за деня.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -