Главоболието може да е и от промяната във времето

PRINT
главоболие мигрена депресия

Първо слънцето грее, а минути по-късно плътни облаци закриват небето и вали. Резките промени във времето са причина някои хора да се чувстват потиснати и отпаднали, казва д-р Йоахим Лач от института по спортна медицина към Висшето германско спортно училище в Кьолн. По-чувствтелните се оплакват дори от главоболие и мигрена. Заради усещането за липса на сили те предпочитат да легнат на дивана. Д-р Лач обаче препоръчва на тези „метеочувствителни“ хора точно обратното – движние и тренировки за издръжливост.

Разходките на чист въздух без прекомерно натоварване, повече течности и достатъчно сън са най-добрата рецепта за връщане на силите, съветва специалистът.

Някои хора са чувствителни към честите промени в атмосферното налягане и температурите

Това потвърждава и д-р Георги Ангов, невролог от Александровска болница, като се позовава на опита си. Те се оплакват от лесна умора, раздразнителност, лошо настроение, проблеми със съня или неясни болки в ставите и мускулите. Помощ при лекар трябва да потърсим, ако оплакванията не отминават за няколко дни. Времето влияе преди всичко на хората с хронични заболявания и малките деца. Промените в налягането изостря по-осезаемо оплакванията при неврологични заболявания. Болни от мигрена казват, че пристъпите зачестяват или се обострят. Може да се влоши състоянието на хора с депресии или тревожност.

Човек обаче не бива сам да си поставя диагноза, а да пита лекар. При подобни оплаквания първо се проверяват съмнения за други заболявания на сърдечносъдовата система, кръвта, обяснява д-р Ангов. Лекарят ще провери как е общото физическо здраве. Понякога се откриват психични смущения, но може да става дума и за хронична умора.

Метеочувствителност е малко спорен термин, който не се приема от всички медицински специалисти. Това е умора, която не отминава с почивка. Човек се чувства отпаднал, не му се работи. След нормален сън не е отпочинал. Дори неголеми физически усилия водят до отпадналост. Под тези симптоми могат да се крият и заболявания на нервната система, допълва д-р Ангов. При необходимост лекарят ще назначи медикаментозна терапия. Спортът обаче енай-добрият естествен антидепресант, казав неврологът.

Свързани теми: Правила как да пием болкоуспокояващи

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

СНИМКА: SXC

 

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Главоболието може да е и от промяната във времето беше последно модифицирана от: август 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *