вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГлавоболието може да е и от промяната във времето

Главоболието може да е и от промяната във времето

Първо слънцето грее, а минути по-късно плътни облаци закриват небето и вали. Резките промени във времето са причина някои хора да се чувстват потиснати и отпаднали, казва д-р Йоахим Лач от института по спортна медицина към Висшето германско спортно училище в Кьолн. По-чувствтелните се оплакват дори от главоболие и мигрена. Заради усещането за липса на сили те предпочитат да легнат на дивана. Д-р Лач обаче препоръчва на тези „метеочувствителни“ хора точно обратното – движние и тренировки за издръжливост.

Разходките на чист въздух без прекомерно натоварване, повече течности и достатъчно сън са най-добрата рецепта за връщане на силите, съветва специалистът.

Някои хора са чувствителни към честите промени в атмосферното налягане и температурите

Това потвърждава и д-р Георги Ангов, невролог от Александровска болница, като се позовава на опита си. Те се оплакват от лесна умора, раздразнителност, лошо настроение, проблеми със съня или неясни болки в ставите и мускулите. Помощ при лекар трябва да потърсим, ако оплакванията не отминават за няколко дни. Времето влияе преди всичко на хората с хронични заболявания и малките деца. Промените в налягането изостря по-осезаемо оплакванията при неврологични заболявания. Болни от мигрена казват, че пристъпите зачестяват или се обострят. Може да се влоши състоянието на хора с депресии или тревожност.

Човек обаче не бива сам да си поставя диагноза, а да пита лекар. При подобни оплаквания първо се проверяват съмнения за други заболявания на сърдечносъдовата система, кръвта, обяснява д-р Ангов. Лекарят ще провери как е общото физическо здраве. Понякога се откриват психични смущения, но може да става дума и за хронична умора.

Метеочувствителност е малко спорен термин, който не се приема от всички медицински специалисти. Това е умора, която не отминава с почивка. Човек се чувства отпаднал, не му се работи. След нормален сън не е отпочинал. Дори неголеми физически усилия водят до отпадналост. Под тези симптоми могат да се крият и заболявания на нервната система, допълва д-р Ангов. При необходимост лекарят ще назначи медикаментозна терапия. Спортът обаче енай-добрият естествен антидепресант, казав неврологът.

Свързани теми: Правила как да пием болкоуспокояващи

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

СНИМКА: SXC

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -