Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

PRINT

Графиня Анджелика фон Волфскийл е природолечител от баварския град Вюрцбург. В Германия хората, които имат право да практикуват тази професия, минават специално, акредитирано от държавата обучение. Графиня фон Волфскийл е един от най-търсените в Бавария природолечители, автор на книги за силата на минералните соли. Терапията с тях е разработена от д-р Вилхелм Шуслер, затова днес те са известни повече като Шуслерови соли.

– Госпожо Волфскийл, защо човек се разболява?

– Ние природолечителите предпочитаме да се фокусираме върху причините за здравето. Човек може да остане във форма, само ако разполага с необходимите минерали в правилното съотношение и количество. Можем да се храним здравословно, да приемаме всички необходими витамини и минерали, но ако храносмилателната ни система не е в състояние да ги извлече от храната и усвои, рано или късно се стига до смущения в работата на клетките, които в човешкия организъм са 100 милиарда. В началото усещаме умора, чувствителност към времето или получаваме крампи на мускулите. Други пък се оплакват от главоболие или високо кръвно. На по-късен етап идват и болестите. Понякога можем да си помогнем, само като възстановим минералния баланс в тялото.

– Как стана така, че се занимавате с природолечение?

– Първата ми специалност е по хранене и диететика. От малка майка ми ме водеше при природолечители, когато бях настинала или не се чувствах добре по други причини. По-късно в зряла възраст съвсем естествено бях привлечена от алтернативни методи на лечение. Лична криза в живота ми стана причина да сменя посоката и да се занимавам с това, което винаги съм искала да правя.

– Какво е по-различното при вас?

– Всеки идва при мен с индивидуалната си история и изисква съобразен точно с неговите нужди подход. Природолечителят лекува не просто някакви симптоми, а съществото, което ги носи. Опитвам се винаги да обясня на хората, че трайното възстановяване на здравето изисква да променим и нещо в себе си – навиците на хранене, пиене, поведението си.

– Вие лекувате хората с Шуслерови соли. Какво представляват те?

– Терапията е разработена от д-р Вилхелм Шуслер през 1873 г. Той приема, че болестите възникват поради смущения в биохимичните процеси в тялото. Прави опити и установява, че основните соли, с чиято помощ клетките функционират, са дванадесет. Липсата им можела да се разчете по чертите на лицето. Опитният терапевт оглежда тургура на кожата, оцветяването около очите, облагането на езика, бузите и други външни белези, които издават първопричината за проблемите на човека. Например тъмно оцветяване във вътрешния ъгъл на очите се обяснява с липса на сол щ3 ферум фосфорикум. Д-р Шуслер е изключително популярен в Германия, а неговата терапия се прилага и до днес.

– Как помагат те?

– Минералните соли на д-р Шуслер имат неорганичен произход. Те трябва да се смучат под езика. Погълнати като обикновени хапчета не носят полза. През лигавицата на устата попадат в кръвообращението и достигат до клетките. Солите в наши дни се произвеждат на хомеопатичния принцип – силно разредени, така че да могат да преминат през клетъчната мембрана. Проникват в нея и възстановяват минералното равновесие. Тогава човек усеща облекчаване на симптомите. Трябва обаче да се приемат по-дълъг период – поне един месец, но най-добре 3-4 месеца, за да усети човек наистина промяна в здравословното си състояние. Шуслеровите соли са подходящи като профилактика, но и като допълнение към традиционна терапия с медикаменти.

– Чувала съм, че някои актриси поддържат външния си вид с подобни добавки. Така ли е?

– Наистина през последните години в Германия солите са много популярни сред актриси, модели и изобщо жени, които държат на свеж външен вид. Най-важната сол за кожата и косата е №11 – силицеа. Тя помага и на клетките от съединителната тъкан, която често е проблемна при жените. Калциум флуоратум – сол №1, също придава здравина на съединителната тъкан. Неприятните отоци по лицето или на други места по тялото пък издават липса на натриум хлоратум – сол №8, и се предотвратяват с нея.

– Добре, но какво пречи на клетките да усвояват полезните вещества от храната?

– Има редица фактори, които могат да смутят отвън работата на клетката. Електросмогът например пречи на хората, които работят по цял ден на компютъра. От него и от лъченията на мобилните телефони пазят две соли – калциум фосфорикум (№5) и калиум хлоратум (№4). Клетките се повлияват негативно и от причинители на болести – вируси, бактерии или гъбички. От чести простуди пази ферум фосфорикум (№3). Най-голям е успехът на минералните соли при стрес и неврологични заболявания, но и за подмладяване на кожата. Помагат на жени, които искат да имат дете, а после и по време на бременността.

– В кои моменти от живота на жената солите помагат най-добре?

– Могат да помагат за хормоналния баланс в различните етапи от живота й. В пуберитета девойката навлиза с 400 000 яйцеклетки, но само 400 в крайна сметка достигат до овулация. В началото след появата си месечният цикъл обикновено е нередовен. За регулирането му помага магнезиум фосфорикум – сол №7, а общо върху хормоналния баланс влияят добре калциум фосфорикум (№5) и калиум хлоратум (№4). В годините около менопаузата жените отново имат проблеми, но пиенето на хормони е оспорвано като терапия. С годините работата на яйчниците отслабва, а в същото време се активират надбъбречните жлези. Ако двата хормонални източника не са в съзвучие, жените получават топли вълни, а естрогените се регулират много по-трудно. Появяват се смущения в мастната обмяна, трупат се наднормени килограми. Дойде ли при мен жена с такива оплаквания, препоръчвам три минерални соли – ферум фосфорикум (№3), калиум фосфорикум (№5) и магнезиум фосфорикум (№7). Необходима е и промяна в начина на живот: храненето да е почти без животински мазнини, а вечер да не се яде сурова храна и салата.

– Доста жени в менопауза се оплакват от горещи вълни, но традиционната медицина май не им предлага никакво решение.

– Според д-р Шуслер горещите вълни в климактериума са като възпалителен процес. Той се усилва чрез приемането на много животински протеини. В Германия 20% от жените в менопауза се чувстват зле до такава степен, че се нуждаят от лекарска помощ. 40% нямат никакви оплаквания, а останалите имат симптоми, но не им тежат. Трябва да се научим да живеем щастливо в този период, защото от гледна точка на мистиката преминаваме в периода на мъдростта. Не разглеждайте този период като болест, а като шанс.

Очаквайте скоро основните показания за прилагане на всяка Шуслерова сол.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 25    Средно: 3.1/5]
Липсата на минерали в организма се разчита по лицето беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *