Реклама
Начало Интервю Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

0
Реклама

Графиня Анджелика фон Волфскийл е природолечител от баварския град Вюрцбург. В Германия хората, които имат право да практикуват тази професия, минават специално, акредитирано от държавата обучение. Графиня фон Волфскийл е един от най-търсените в Бавария природолечители, автор на книги за силата на минералните соли. Терапията с тях е разработена от д-р Вилхелм Шуслер, затова днес те са известни повече като Шуслерови соли.

– Госпожо Волфскийл, защо човек се разболява?

Реклама

– Ние природолечителите предпочитаме да се фокусираме върху причините за здравето. Човек може да остане във форма, само ако разполага с необходимите минерали в правилното съотношение и количество. Можем да се храним здравословно, да приемаме всички необходими витамини и минерали, но ако храносмилателната ни система не е в състояние да ги извлече от храната и усвои, рано или късно се стига до смущения в работата на клетките, които в човешкия организъм са 100 милиарда. В началото усещаме умора, чувствителност към времето или получаваме крампи на мускулите. Други пък се оплакват от главоболие или високо кръвно. На по-късен етап идват и болестите. Понякога можем да си помогнем, само като възстановим минералния баланс в тялото.

– Как стана така, че се занимавате с природолечение?

– Първата ми специалност е по хранене и диететика. От малка майка ми ме водеше при природолечители, когато бях настинала или не се чувствах добре по други причини. По-късно в зряла възраст съвсем естествено бях привлечена от алтернативни методи на лечение. Лична криза в живота ми стана причина да сменя посоката и да се занимавам с това, което винаги съм искала да правя.

– Какво е по-различното при вас?

– Всеки идва при мен с индивидуалната си история и изисква съобразен точно с неговите нужди подход. Природолечителят лекува не просто някакви симптоми, а съществото, което ги носи. Опитвам се винаги да обясня на хората, че трайното възстановяване на здравето изисква да променим и нещо в себе си – навиците на хранене, пиене, поведението си.

– Вие лекувате хората с Шуслерови соли. Какво представляват те?

– Терапията е разработена от д-р Вилхелм Шуслер през 1873 г. Той приема, че болестите възникват поради смущения в биохимичните процеси в тялото. Прави опити и установява, че основните соли, с чиято помощ клетките функционират, са дванадесет. Липсата им можела да се разчете по чертите на лицето. Опитният терапевт оглежда тургура на кожата, оцветяването около очите, облагането на езика, бузите и други външни белези, които издават първопричината за проблемите на човека. Например тъмно оцветяване във вътрешния ъгъл на очите се обяснява с липса на сол щ3 ферум фосфорикум. Д-р Шуслер е изключително популярен в Германия, а неговата терапия се прилага и до днес.

– Как помагат те?

– Минералните соли на д-р Шуслер имат неорганичен произход. Те трябва да се смучат под езика. Погълнати като обикновени хапчета не носят полза. През лигавицата на устата попадат в кръвообращението и достигат до клетките. Солите в наши дни се произвеждат на хомеопатичния принцип – силно разредени, така че да могат да преминат през клетъчната мембрана. Проникват в нея и възстановяват минералното равновесие. Тогава човек усеща облекчаване на симптомите. Трябва обаче да се приемат по-дълъг период – поне един месец, но най-добре 3-4 месеца, за да усети човек наистина промяна в здравословното си състояние. Шуслеровите соли са подходящи като профилактика, но и като допълнение към традиционна терапия с медикаменти.

– Чувала съм, че някои актриси поддържат външния си вид с подобни добавки. Така ли е?

– Наистина през последните години в Германия солите са много популярни сред актриси, модели и изобщо жени, които държат на свеж външен вид. Най-важната сол за кожата и косата е №11 – силицеа. Тя помага и на клетките от съединителната тъкан, която често е проблемна при жените. Калциум флуоратум – сол №1, също придава здравина на съединителната тъкан. Неприятните отоци по лицето или на други места по тялото пък издават липса на натриум хлоратум – сол №8, и се предотвратяват с нея.

– Добре, но какво пречи на клетките да усвояват полезните вещества от храната?

– Има редица фактори, които могат да смутят отвън работата на клетката. Електросмогът например пречи на хората, които работят по цял ден на компютъра. От него и от лъченията на мобилните телефони пазят две соли – калциум фосфорикум (№5) и калиум хлоратум (№4). Клетките се повлияват негативно и от причинители на болести – вируси, бактерии или гъбички. От чести простуди пази ферум фосфорикум (№3). Най-голям е успехът на минералните соли при стрес и неврологични заболявания, но и за подмладяване на кожата. Помагат на жени, които искат да имат дете, а после и по време на бременността.

– В кои моменти от живота на жената солите помагат най-добре?

– Могат да помагат за хормоналния баланс в различните етапи от живота й. В пуберитета девойката навлиза с 400 000 яйцеклетки, но само 400 в крайна сметка достигат до овулация. В началото след появата си месечният цикъл обикновено е нередовен. За регулирането му помага магнезиум фосфорикум – сол №7, а общо върху хормоналния баланс влияят добре калциум фосфорикум (№5) и калиум хлоратум (№4). В годините около менопаузата жените отново имат проблеми, но пиенето на хормони е оспорвано като терапия. С годините работата на яйчниците отслабва, а в същото време се активират надбъбречните жлези. Ако двата хормонални източника не са в съзвучие, жените получават топли вълни, а естрогените се регулират много по-трудно. Появяват се смущения в мастната обмяна, трупат се наднормени килограми. Дойде ли при мен жена с такива оплаквания, препоръчвам три минерални соли – ферум фосфорикум (№3), калиум фосфорикум (№5) и магнезиум фосфорикум (№7). Необходима е и промяна в начина на живот: храненето да е почти без животински мазнини, а вечер да не се яде сурова храна и салата.

– Доста жени в менопауза се оплакват от горещи вълни, но традиционната медицина май не им предлага никакво решение.

– Според д-р Шуслер горещите вълни в климактериума са като възпалителен процес. Той се усилва чрез приемането на много животински протеини. В Германия 20% от жените в менопауза се чувстват зле до такава степен, че се нуждаят от лекарска помощ. 40% нямат никакви оплаквания, а останалите имат симптоми, но не им тежат. Трябва да се научим да живеем щастливо в този период, защото от гледна точка на мистиката преминаваме в периода на мъдростта. Не разглеждайте този период като болест, а като шанс.

Очаквайте скоро основните показания за прилагане на всяка Шуслерова сол.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version