Реклама
Начало Интервю Запек при пътуване – кое помага

Запек при пътуване – кое помага

0
Реклама

Много хора познават този феномен – тръгнат ли на път, се появява запек.  Защо се случва това и как можете да помогнете? Ваканцията носи вълнение, но често и нежелан страничен ефект: запек при пътуване. Причината може да е, че се нарушават редовните рутинни процедури и навици. Може да е от промените в храненето, горещината и невъзможността да пием достатъчно течности. Проф. Оливер Пех, ръководител на клиниката по гастроентерология в болница в Регенсбург, Германия, коментира тези въпроси и дава съвети. 

Проф. Пех, защо понякога не можете да отидете до тоалетна, особено на почивка?

Има различни причини за това. Единият със сигурност е пътуването. Някои хора са по-напрегнати заради промяната или пък нямат възможност да се движат много. Когато седите в кола или самолет в продължение на осем часа, често пиете по-малко от обикновено. Събират се много неща.

Казвате напрегнати – значи запекът има връзка и с психиката?

Разбира се, стресът влияе. Може би не искате да отидете до тоалетната в самолета или на спирката за почивка. Или сте стресирани , защото сте заседнали в задръстване, децата крещят…

Реклама

Червата са орган, който е много добре кръвоснабден и с много нервни окончания. Така че има тясна връзка между мозъка и червата. Стрес и напрежение влияят със сигурност, макар и не при всички. Някои хора получават болки в гърба, когато са под стрес, други имат храносмилателни проблеми.

Колко често се среща запекът по време на пътуване?

Няма статистика за това. От медицинска гледна точка не е най-важният проблем. Но ако поразпитате малко, ще чуете, че се случва сравнително често. Пътуването има по-голямо въздействие върху хора, които вече имат малко бавно черво. Опитът показва, че това са по-често жени.

По-чувствителни ли са женските черва?

Добър въпрос. Не мога да ви дам медицинска причина за това. Но статистически погледнато , жените са по-склонни да страдат от запек, отколкото мъжете. Може да се чувствате неудобно по-различни причини – тоалетната не е достатъчно усамотена или удобна. Червата реагират на това.

Вижте още:

Бързо решение при запек – 6 храни

Кои са причините за запека?

Какво да правим в такава ситуация?

важно е да се пие достатъчно вода

Има няколко важни неща, които може да направите. Пийте много вода през целия ден. Носете бутилка вода за многократна употреба и отпивайте редовно, особено по време на полети или дълги пътувания.

Внимавайте с храната, избирайте подходящите продукти. Опитайте се да включите в храната си храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. В краен случай може да се ползват добавки с фибри или богати на фибри закуски.

Когато е възможно, поддържайте ежедневието си подобно на домашния си график. Яжте в редовно време и се опитвайте да ставате и да си лягате по едно и също време всеки ден.

Физическата активност може да помогне за стимулиране на храносмилането. Правете почивки, за да се разхождате по време на дълги пътувания, и се опитайте да включите упражненията в ежедневието си.

Не пренебрегвайте желанието да отидете до тоалетната. Бързото реагиране на сигналите на тялото ви може да помогне за поддържане на редовни движения на червата. Практикувайте техники за релаксация, като дълбоко дишане, медитация или йога, за да намалите нивата на стрес по време на пътуване.

Колко често е нормално да се ходи до тоалетна по голяма нужда? 

Най-общо казано, нормалното е в доста широк диапазон – от три пъти на ден до веднъж на три дни. Всяко по-съществено отклонение от собствения ритъм е необичайно. Има хора, които се изхождат веднъж на всеки три или четири дни и се чувстват добре. Трябва да се тревожите, само ако имате симптоми.

Какво се има предвид под симптоми на запек? Ако ви боли, коремът ви притиска или сте много подути. Тогава трябва да действате. Но ако се чувствате добре и след три дни се питате: Кога за последен път отидох до тоалетната?, това все още не е тревожен симптом.

Уверете се, че пиете достатъчно течности, т.е. един и половина до два литра на ден. Ако е много горещо, дори повече. Движението също е важно. Дори да сте на почивка, не се излежавайте в шезлонга, а се разходете. При дълги пътувания с кола правете достатъчно почивки и се разхождайте малко.

Но ако това не е достатъчно, какво може да се направи?

Тогава можете да помогнете, например с киви. Препоръчвам на пациентите с хроничен запек да ядат по две зелени кивита всеки ден. Проучванията показват, че това може да помогне. В допълнение към набъбващите вещества, които имат подобен ефект на фибрите, кивито съдържа вещество, което стимулира образуването на слуз в червата. Това насърчава движението на червата и храносмилането.

Сушените сливи или люспи от псилиум също помагат много. Можете да ги закупите не само на едро, но и на малки порции в аптеката. Можете лесно да вземете тези пакети със себе си навсякъде и след това да приемате по един на ден с голяма чаша вода. В аптеките се продават и препарати на прах, които се разтварят във вода и се приемат в движение. Съдържа различни вещества, които стимулират храносмилането отвътре и имат за цел да задържат по-добре течността в червата. Това прави изпражненията по-меки.

Кога има нужда от истинско слабително?

Ако всички мерки, които току-що обсъдихме, не сработят в рамките на няколко дни, както и ако имате неприятни симптоми. Това, което със сигурност помага, е например клизма. Има готови за употреба бутилки, съдържащи течност на основата на сол. Може да си вземете и дражета от аптеката, например с активна съставка бизакодил.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version