Реклама
Начало Интервю Коклюш (магарешка кашлица) – симптоми и лечение

Коклюш (магарешка кашлица) – симптоми и лечение

0
д-р Кирил Свиленов
Реклама

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е силно заразна инфекция на дихателните пътища, причинена от бактерията Bordetella pertussis. Характеризира се със силни пристъпи на кашлица, последвани от отличителен „хриптящ“ звук, когато човек се опитва да вдиша въздух след кашляне.

114 са вече случаите у нас за първите три месеца от 2024 г. по данни на здравните власти. Как да отличим коклюш от други вируси с кашлица, какво е лечението и как да се пазим?

Вижте интервюто с д-р Кирил Свиленов, общопрактикуващ лекар в София. Може да се свържете с практиката на д-р Свиленов на телефон +359895660650 от 9 до 17 часа всеки делничен ден. Той приема пациенти в две локации – МЦ към УМБАЛ Лозенец и в 29-о ДКЦ в кв. Мотописта.

Д-р Свиленов, какви са симптомите на магарешка кашлица?

Реклама

Симптомите на магарешка кашлица обикновено преминават през няколко етапа:

Катарален стадий: Този стадий наподобява обикновена настинка със симптоми като хрема, кихане, субфебрилна температура и лека кашлица. Този етап обикновено продължава 1-2 седмици.

Пароксизмален стадий: В този стадий се появяват характерните тежки пристъпи на кашлица. Тези пристъпи могат да бъдат предизвикани от смях, плач или дори хранене. Кашлицата може да бъде толкова интензивна, че да доведе до повръщане, изтощение и затруднено дишане. След пристъп на кашлица, човекът може да издаде висок звук „магарешки“, докато се опитва да си поеме дъх. Този етап може да продължи от няколко седмици до месеци.

Реконвалесцентен стадий: По време на този стадий интензивността и честотата на пристъпите на кашлица постепенно намаляват, въпреки че кашлицата може да продължи още няколко седмици.

Коклюшът протича по-тежко при кърмачета и малки деца. Може да доведе до сериозни усложнения като пневмония, гърчове, увреждане на мозъка и дори смърт, особено при бебета под 1 г.

Важно е да се отбележи, че симптомите на магарешка кашлица могат да варират по тежест и някои хора, особено бебета, може да не издават характерния „магарешки“ звук. Освен това юношите и възрастните с магарешка кашлица могат да изпитат по-леки симптоми, които наподобяват продължителна кашлица без класическото умора.

https://bolenzdrav.com/lyubopitno/4-te-naj-chesti-prichini-za-hronichnata-kashlitsa

Как да различим коклюша от други респираторни вируси?

Разграничаването на магарешка кашлица (коклюш) от други респираторни вируси в катаралния стадий може да е трудно, тъй като симптомите си приличат доста. Има обаче и някои разлики – ето кои са те:

Тежест и постоянство на кашлицата е най-важният отличителен при коклюш. Пристъпите на кашлица при това заболяване често са интензивни и продължителни. Понякога провокират повръщане или изтощение.

Характерният „магарешки“ звук , който се появява, когато човек се опитва да си поеме въздух след пристъп на кашлица, е друг отличителен симптом на магарешка кашлица.

При необходимост може да се назначат лабораторни тестове – (PCR) или микробиологично изследване на секрет от носа и гърлото, могат да потвърдят наличието на бактерии Bordetella pertussis. Тези тестове са най-точни, когато се извършват в началото на заболяването, обикновено по време на катаралния стадий.

Високата температура, продължителността на симптомите и цялостната клинична изява също помагат да се разграничи магарешката кашлица от други респираторни инфекции.

Какви са възможностите за лечение на магарешка кашлица (коклюш)?

Лечението на магарешка кашлица (коклюш) обикновено включва комбинация от препарати за симптомите като температура, кашлица и др. Антибиотици, като азитромицин, кларитромицин или еритромицин се изписват, ако инфекцията е потвърдена в началото на заболяването. Антибиотиците помагат за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите. Предотвратят разпространението на бактериите към околните. Антибиотиците са най-ефективни, когато се започнат рано в хода на заболяването, в идеалния случай по време на катаралния стадий или рано в пароксизмалния стадий.

Разбира се, важно е да се облекчи състоянието, симптомите на пациента. В тази връзка са важни няколко неща:

Болният трябва да пие много течности, за да се предотврати дехидратация, особено ако се появи повръщане заради пристъпи на кашлица. Също така е важно да се храни пълноценно, дори ако апетитът е намален в хода на боледуването. Почивката помага за възстановяването и запазване на енергия.

Превантивни мерки : За да се предотврати разпространението на магарешка кашлица сред други хора, особено уязвими групи като бебета, бременни жени и хора с отслабена имунна система, е важно да:

Как да се пазим от коклюш?

Имунизацията е най-ефективният начин за предотвратяване на коклюш (магарешка кашлица).  Ваксината е част от задължителния имунизационен календар в България. С времето обаче имунитетът избледнява. Бустерните дози се препоръчват за юноши и възрастни за поддържане на имунитета.

Болестта може да се предава по въздушно-капков път, така че не е трудно болният да зарази околните. Мийте ръцете си често със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце.

Болните с магарешка кашлица трябва да покриват устата и носа си с кърпичка или лакътя си, когато кашлят или кихат, за да предотвратят разпространението на дихателни капчици. Задължително трябва да останат у дома, докато престанат да са заразни, което обикновено е след завършване на курс на антибиотици или най-малко пет дни от началото на антибиотичното лечение.

https://bolenzdrav.com/novini/lichniyat-lekar-d-r-kiril-svilenov-zapisva-patsienti-v-umbal-lozenets-sofiya

Ако човек е ваксиниран като дете за магарешка кашлица, какъв е рискът да се разболее като възрастен?

Докато ваксинацията срещу магарешка кашлица (коклюш) в детството осигурява значителна защита срещу болестта, имунитетът може да отслабне с течение на времето. В резултат на това все още съществува риск от заразяване с магарешка кашлица като възрастен, макар и като цяло по-нисък в сравнение с лица, които никога не са били ваксинирани.

Няколко фактора допринасят за риска от заразяване с магарешка кашлица като възрастен, дори и с предшестваща ваксинация:

Имунитетът, придобит от ваксинация в детска възраст, може да намалее с времето, оставяйки възрастните податливи на инфекция. Проучванията показват, че имунитетът от детската ваксинация срещу коклюш започва да намалява след няколко години, въпреки че точната продължителност на имунитета варира при отделните индивиди.

Докато ваксинацията в детска възраст осигурява силна защита срещу тежко заболяване и усложнения, тя може да не предотврати всички случаи на коклюш. Някои ваксинирани индивиди все още могат да се заразят с инфекцията, но изпитват по-леки симптоми.

Възрастните могат да бъдат изложени на Bordetella pertussis, бактерията, която причинява магарешка кашлица, чрез контакт със заразени лица, включително деца, юноши или други възрастни, които имат заболяването. Тъй като се предполага, че техният имунитет срещу това заболяване е намалял през годините, те може да са по-уязвими за инфекцията, особено ако страдат и от хронични заболявания.

За справяне с риска от магарешка кашлица при възрастни се препоръчват бустерни дози от ваксини, съдържащи коклюш. В много страни, включително Съединените щати, бустерните ваксини срещу тетанус-дифтерия-коклюш се препоръчват за юноши и възрастни за осигуряване на допълнителна защита срещу коклюш.

Автор Илиана Ангелова

Реклама

Exit mobile version