събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеШизофрения и биполярно разстройство понякога се преплитат

Шизофрения и биполярно разстройство понякога се преплитат

Разликата между шизофрения и биполярно разстройство е голяма, казва д-р Владимир Владимиров от Института Вирджиния за психиатрична и поведенческа генетика в САЩ. Биполярното афективно разстройство се характеризира с промени в настроението – може да преминава от състояние на страшна възбуда към период на депресия.

Каква е разликата между биполярно разстройство и шизофрения

Двете се редуват със светли периоди помежду им. Има и друг вид – маниакално-депресивни. Затова и старото название на болестта е циклофрения, тъй като тя минава през цикли. Главната отличителна черта на пациентите с шизофрения е, че те стават много затворени, не говорят с околните, посочи д-р Владимиров. (На снимката вляво, до него са Том Хайд от Института „Либер“ и доц. Радка Кънева от Молекулярния център в София).

Освен това имат разкъсана мисъл, тяхната моторна координация е нарушена. Когато двама души разговарят, всеки разпознава в какво емоционално състояние е другият – ядосан, весел, раздразнен и т.н. Шизофрениците нямат такова възприемане, не могат да преценят. Може да имат слухови или визуални халюцинации, само че те не осъзнават, че халюцинират. Това е основна разлика между шизофренията и други психични заболявания като депресия или компулсивно разстройство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
По какво се познава шизофренията?
Шизофренията може да е автоимунно заболяване 
Откриха връзка между тестостерона и шизофренията 

Науката вече е изяснила, че те имат определени мозъчни увреждания. При биполярните пациенти има генетичен компонент, но не и изявени микроскопични мозъчни увреждания, каквито се наблюдават при шизофрениците.

Понякога психичните заболявания се преплитат

Пациентът може да има елементи на шизофрения, но и в някаква степен биполярно разстройство. Тогава се говори за шизо-афективно разстройство, казва д-р Владимиров. Шизофренията се дели основно на два вида – остра или хронична. Острата е характерна за пациенти със звукови и визуални халюцинации, докато хроничните пациенти са по-скоро отдръпнатите. Но има и смесена форма -шизофреници, които проявяват разкъсаност на мисълта или пък отделни халюцинации.

Когнитивните нарушения са характерни почти за всички шизофреници, допълва доц. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина в София. Засегнати са областите в мозъка, които отговарят за различните възприятия, способности. Предната част на мозъка – префронталния кортекс, е отговорна за когнитивните умения– за изпълнителната, отговорната функция, донякъде за емоциите. Има обаче и други области в сивото вещество – хипокампуса, които също са променени при болните. Той отговорен за паметта. Затова и шизофрениците не помнят много добре.

Един от научните центрове в света, където изучават сложната игра между гени и фактори на околната среда за възникването на шизофренията е институтът Либер, създаден през 2010 г. като независим филиал на университета „Джонс Хопкинс“. По инициатива на д-р Владимиров Медицинският университет в София ще се включи в съвместен проект на проучване на генетичните корени на заболяването.

Честотата му е 1% навсякъде по света без разлика на раса, националност или социален статус. Тяхната продължителност на живота е нормална, а лечението – скъпо. Освен това тези пациенти са сериозен финансов и емоционален товар за семейството си. СЗО установи, че шизофренията е третото най-скъпо като лечение заболяване в световен мащаб след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания.

Затова усилията на учените са насочени към разработването на нови терапии, които да лекуват заболяването и дори да помагат за предотвратяването му. В момента психичните заболявания са нелечими. Има палиативни терапии, които само потискат заболяването.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -