вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак започва шизофренията

Как започва шизофренията

Шизофренията може да започне внезапно с халюцинации или параноични страхове. Може обаче да се развива подмолно за по-дълъг период. Различни може да са и самите симптоми – като проява и интензивност. Заболяването засяга около 1% от хората, като основната причина за него се крие в гените. Вече са идентифицирани над 100 гени, които участват във възникването на шизофренията. Всеки човек носи един или няколко от тях, но само 1 на 100 души развива заболяването. Това каза преди време за БоленЗдрав д-р Владимир Владимиров от Института на Вирджиния за психиатрична и поведенческа генетика, който от 15 г. работи в САЩ.

Предупредителни симптоми

Преди да се прояви шизофренията, се наблюдават някои ранни признаци и симптоми. За съжаление те не дават пълната картина на болестта, освен ако не се разглеждат отзад-напред във времето и то в своята съвкупност. Причината е, че са многообразни и неспецифични (т.е. срещат се и при много други състояния).
Например човек може да има проблеми с концентрацията, вниманието и паметта. Или пък става много нервен и вътрешно неспокоен. Възможно е обаче и забавяне на реакции на физическо и психично ниво.

Характерни са честите колебания в настроението. Човекът променя своето социално поведение и държането си в семейството. Възможно е и ранната проява на халюцинации или налудни преживявания.
Видът и интензивността на симптомите зависи от формата на съответното заболяване. Учените по света продължават в опитите си да подредят и систематизират многообразието от шизофреничните заболявания. Такова систематизиране например е възможно в хода на болестта въз основа на началния момент на проява.

Началото много рядко е в детската възраст

В много редки случаи шизофренията започва още в детска възраст. Тогава признаците са в промененото социално поведение на детето. Правят впечатление някои неща в говора или емоционалните колебания. Диагнозата обаче е трудна. Трябва да се поставя много внимателно и прецизирано. Решаващо е да се установи момента, от който се наблюдава забележима промяна в поведението, което до този момент не е правило впечатление.

Проблеми в училище са първи знак при младежите

Началото в пуберитета често се проявява като проблеми в училище. Затваряне в себе си или крайности в емоционалните настроения може да са признак. Други възможни симптоми в тази възраст са: безпричинни ярко изразени страхове, чувство на отчуждаване от обкръжението или дори от собственото тяло. За външните хора младежът изглежда с променено присъствие.

При младите възрастни началото често е неясно и с колеблива проява на симптомите. Те може да са:

  • Промяна в поведението
  • Изказвания и действия, които правят впечатление като не на място

Това са първите бегли признаци, които може да се проточат години наред, преди симптоматиката да стане по-изявена и категорична.

Внезапното начало в тази група е по-скоро рядко, макар че също се среща. Може например да започне изненадващо с налудни представи или сетивна измама.

Не прибързвайте с изводите!

Експертите съветват да не се прибързва с диагнозата, дори да се наблюдават някои от описаните симптоми. Съвременното разбиране за болестта е по-сложно. Шизофренията не е като счупване на кост, където всичко се вижда ясно на рентгена.

За да се оцени комплексно картината, симптомите и проявите трябва да се разгледат ретроспективно едно след друго.

  • Кога са били първите признаци?
  • Колко дълго са продължили?
  • Имало ли е периоди без симптоми?
  • Как са се развили те през времето?

Психиатричният преглед винаги включва и разговор с хора от обкръжението на пациента, които дават своята преценка за поведението му. Само при събиране на пълните данни и при съблюдаване на всички възможни предвестници може да се постави диагноза.

Един симптом сам по себе си не е признак за болест! Той самият може да е сигнал за някакво заболяване, но не шизофрения. Също както главоболието може да е сигнал за най-различни състояния и заболявания. Понякога то просто отминава, без изобщо да се стига до болест.

Автори д-р Юлия Хофман, д-р Ева Бауер

Вижте във видеото 10-те най-опасни симптоми на шизофренията:

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -