петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИма връзка между инфекцията с гъбички и шизофренията

Има връзка между инфекцията с гъбички и шизофренията

Учените лансираха революционна теория: Има връзка между широко разпространена гъбична инфекция с кандида албиканс и сериозни психични заболявания като шизофрения и биполярно разстройство. Заключението е направено на базата на статистически анализи на психичните разстройства при пациенти с кандидоза, пише Daily Mail. Цифрите показват, че при мъжете шизофрения и биполярно разстройство се диагностицират по-често, ако те имат кандидоза. Докато при жените инфекцията се отразява по друг начин: влошава се представянето на тестове за паметта.

Шизофренията е едно от най-сложните психични заболявяния и все още не е напълно разгадано от науката. „Трудно да се каже, кое доминира за възникването на тези психични заболявания – гените или влияния на фактори на околната среда. Вероятно 50-60% са от наследствеността. Вече са идентифицирани над 100 гени, които се свързват с повишен риск за развитие на шизофрения. Много важно е обаче и влиянието на околната среда. Неслучайно тези заболявания се наричат комплексни. Имаме много гени с малък ефект, а комбинацията от рискови варианти в тях води до възникването на болестта.“ Това коментира преди време пред БоленЗдрав д-р Владимир Владимиров от Института на Вирджиния за психиатрична и поведенческа генетика, който от 15 г. работи в САЩ.

Важно е да се отбележи, че засега няма категорична яснота дали гъбичката кандида може да провокира развитието на психични разстройства. Възможно е връзката да е в обратна посока – не е изключено общото отслабване на имунитета при тези заболявания да е причина за инфекцията с кандида.

Така или иначе гъбичната инфекция да се лекува, подчертават експертите. За да се преборите с нея, спазвайте някои прости правила: не консумирайте захар и захарни изделия, не прекалявайте с употребата на антибиотици, спазвайте добра хигиена. Стресът също отслабва имунната система, а това е благоприятно за гъбични инфекции.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -