Шизофрения и биполярно разстройство понякога се преплитат

PRINT
доц. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина на МУ София

Разликата между шизофрения и биполярно разстройство е голяма, казва д-р Владимир Владимиров от Института Вирджиния за психиатрична и поведенческа генетика в САЩ. Биполярното афективно разстройство се характеризира с промени в настроението – може да преминава от състояние на страшна възбуда към период на депресия.

Каква е разликата между биполярно разстройство и шизофрения

Двете се редуват със светли периоди помежду им. Има и друг вид – маниакално-депресивни. Затова и старото название на болестта е циклофрения, тъй като тя минава през цикли. Главната отличителна черта на пациентите с шизофрения е, че те стават много затворени, не говорят с околните, посочи д-р Владимиров. (На снимката вляво, до него са Том Хайд от Института „Либер“ и доц. Радка Кънева от Молекулярния център в София).

Освен това имат разкъсана мисъл, тяхната моторна координация е нарушена. Когато двама души разговарят, всеки разпознава в какво емоционално състояние е другият – ядосан, весел, раздразнен и т.н. Шизофрениците нямат такова възприемане, не могат да преценят. Може да имат слухови или визуални халюцинации, само че те не осъзнават, че халюцинират. Това е основна разлика между шизофренията и други психични заболявания като депресия или компулсивно разстройство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
По какво се познава шизофренията?
Шизофренията може да е автоимунно заболяване 
Откриха връзка между тестостерона и шизофренията 

Науката вече е изяснила, че те имат определени мозъчни увреждания. При биполярните пациенти има генетичен компонент, но не и изявени микроскопични мозъчни увреждания, каквито се наблюдават при шизофрениците.

Понякога психичните заболявания се преплитат

Пациентът може да има елементи на шизофрения, но и в някаква степен биполярно разстройство. Тогава се говори за шизо-афективно разстройство, казва д-р Владимиров. Шизофренията се дели основно на два вида – остра или хронична. Острата е характерна за пациенти със звукови и визуални халюцинации, докато хроничните пациенти са по-скоро отдръпнатите. Но има и смесена форма -шизофреници, които проявяват разкъсаност на мисълта или пък отделни халюцинации.

Когнитивните нарушения са характерни почти за всички шизофреници, допълва доц. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина в София. Засегнати са областите в мозъка, които отговарят за различните възприятия, способности. Предната част на мозъка – префронталния кортекс, е отговорна за когнитивните умения– за изпълнителната, отговорната функция, донякъде за емоциите. Има обаче и други области в сивото вещество – хипокампуса, които също са променени при болните. Той отговорен за паметта. Затова и шизофрениците не помнят много добре.

Един от научните центрове в света, където изучават сложната игра между гени и фактори на околната среда за възникването на шизофренията е институтът Либер, създаден през 2010 г. като независим филиал на университета „Джонс Хопкинс“. По инициатива на д-р Владимиров Медицинският университет в София ще се включи в съвместен проект на проучване на генетичните корени на заболяването.

Честотата му е 1% навсякъде по света без разлика на раса, националност или социален статус. Тяхната продължителност на живота е нормална, а лечението – скъпо. Освен това тези пациенти са сериозен финансов и емоционален товар за семейството си. СЗО установи, че шизофренията е третото най-скъпо като лечение заболяване в световен мащаб след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания.

Затова усилията на учените са насочени към разработването на нови терапии, които да лекуват заболяването и дори да помагат за предотвратяването му. В момента психичните заболявания са нелечими. Има палиативни терапии, които само потискат заболяването.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 21    Средно: 3.6/5]
Шизофрения и биполярно разстройство понякога се преплитат беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *