сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВирусни инфекции в бебешка възраст може да докарат диабет

Вирусни инфекции в бебешка възраст може да докарат диабет

Вирусните инфекции на дихателните пътища като грип, възпалено гърло, бронхит, пневмония и дори обикновена настинка през първите шест месеца от живота увеличават риска от развитие на диабет тип 1. Изводите са на учени от Центъра „Хелмхолц“ в Мюнхен. В тази ранна възраст имунната система на кърмачето се развива активно. Тези месеци са ключови и по отношение на други автоимунни заболявания – може да се развие предразположение към тях.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което лечението обикновено е с инсулин. Пациентите трябва да спазват и определена диета.

Новородените са по-уязвими от възрастните за инфекции на дихателните пътища като настинки, грип, ангина, бронхит и пневмония. Имунната им система още е незряла. В изследването участвали 295 420 деца. В рамките на 8,5 години при 720 доброволци бил открит диабет тип 1. Това прави 29 диагнози на 100 000 деца годишно, пише Medicalnewstoday.com.

93% от всички деца и 97% от тези с диабет тип 1 са преболедували поне една инфекция през първите 2 г. от живота си. При повечето била респираторна (на дихателните пътища) или са били респираторна или вирусна инфекция. Учените установили, че рискът за диабет тип 1 бил по-висок при децата, прекарали инфекция на дихателните пътища през първите шест месеца след раждането в сравнение с другите малчугани, които на тази възраст не са имали инфекции.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -