вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеКолко големи да са порциите, за да не дебелеем

Колко големи да са порциите, за да не дебелеем

Шокиращо, но факт! Съвременната англичанка тежи с 9,5 кг повече отколкото жените през 60-те години. Мъжете пък са натрупали средно 10,5 кг отгоре. Причините? Не само храната е по-достъпна и вкусна. Размерът на порциите, които се смятат за нормални, расте неудържимо! Повечето ястия днес са четири пъти по-големи, отколкото през 50-те г. Средният размер на някои от купените в магазина ястия се е удвоил за последните 20 години, пише „Дейли мейл“.

Проучване, проведено от Британската фондация за сърцето, показва, че пицата в супермаркета се е увеличила от 200 г през 1993 г. до 460 г днес. Дори най-обикновената бисквита е със 17% по-голяма отколкото през 1993. През последните 50 години размерите на нормалната чиния се увеличили с една трета.

През 60-те години те били приблизително 23 см в диаметър. Днес повечето от тях са с диаметър 30,5 см. Това действа измамно на психиката и ни подтиква да трупаме повече храна в чинията. Лакомията на хората се отразява и в изкуството. Анализ показал, че дори изобразяваните в картини на Тайната вечеря чинии са се уголемили с цели 69% от древността до днес.

Колко тогава е добре да се яде от отделните продукти? Ето препоръчителните размери, показани на снимките. Порция сирене (кашкавал) например не бива да е повече от големината на девет-волтова батерия.

Зеленчуците – колкото обема на чаша вино

porcia_greens

Шоколадът – колкото червило

porcia_chocolate

Маслото – колкото зарче за игра

porcia_butter

Месото – колкото тесте карти

porcia_meso

Спагетите – колкото тенис топка

porcia_pasta

Пилешкото – колкото калъп сапун

porcia_pile

Пуканките – колкото ролка тиксо

porcia_popcorn

По-мазна риба – колкото средноголям мобилен телефон

porcia_riba

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -