сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСпасиха живота на 17-годишен с дарен черен дроб

Спасиха живота на 17-годишен с дарен черен дроб

17-годишно момче получи шан сза нов живот, след като днес му бе трансплантиран черен дроб от донор, съобщиха от ВМА. Донорът е 51-годишна  жена с мозъчен кръвоизлив. Тялото й е докарана в София от Варна снощи с военнотранспортен самолет „Спартан“, след като близките дават съгласие за този високохуманен акт – даряването на органите. Операцията за трансплантирането бе направена от екипа на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Това е четвъртата чернодробна трансплантация от началото на годината и втора в рамките на 2 седмици. Младежът, който получи дареният орган, е страдал от първична билиарна цироза в крайна фаза. Чакал е за трансплантация повече от 1 година.

В момента състоянието на пациента е задоволително, уточняват от ВМА. Петчасовата  операция е преминала при минимална кръвозагуба, дробът започна да работи още на операционната маса, съобщи професор Никола Владов. Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -