четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМамографията позволява да се откриват и сърдечни заболявания

Мамографията позволява да се откриват и сърдечни заболявания

Мамографията е рентгеново изследване на гърдите, което трябва да открие рано тумори там. От изображенията обаче може да се извадят много повече медицински заключения, например за болести на сърцето, смятат лекари от САЩ, цитирани от Netdoktor.de.

От мамографското изследване лекарите могат да открият не само малките тумори, които още не могат да се опипат, но и стеснения на артериите в гърдите. Такива допълнителни сведения могат да се окажат много полезни, смятат учените от Icahn School of Medicine във Вашингтон.

Те изследвали общо 292 жени с мамография и в допълнение направили и компютърна томография на сърцето. Накрая калциранията на артериите били оценени по скала от 0 до 12.

Резултатът показал, че учените можели да си направят изводи за уврежданията още в мамографското изображение в 70% от случаите. Ставало дума за преценка на състоянието на коронарните съдове на сърцето. Стесненията им са основен рисков фактор за коронарната болест на сърцето и за инфаркт. Прогнозата се получавала особено добре при по-младите жени. При тях рискът от коронарна (исхемична) болест бил надценен само в 17% от случаите. При по-възрастните жени делът на грешните преценки бил по-голям.

Казано иначе, половината от младите жени с калциране на коронарни съдове на сърцето могат да бъдат открити при мамография. Те трябва да бъдат насочени към по-подробно изследване, което да уточни диагнозата, пишат учените в своите изводи от проучването. Възможно е да им се назначи терапия със статини, която да подобри показателите на холестерола в кръвта.

В сравнение с прогнозната сила на други рискови фактори като високо кръвно и възраст анализът на калцирането на артериите в гръдната област се оказало още по-надеждно. Все пак са необходими още проучвания, за да се потвърди връзката между калцирането на тези кръвоносни съдове и болестите на сърцето.

Мамографията се препоръчва веднъж на две години при жените над 50 г. За изследването гърдата се снима два пъти – веднъж отгоре и веднъж странично. Освен малките тумори лекарите могат да видят на изображенията и т.нар. микрокалк, който се смята за ранен предвестник на определена форма на рака на гърдата. Мамографията като метод е и много критикувана през последните години, тъй като понякога открива тумори, които никога не биха причинили здравословни проблеми, но след като се разбира за тях, се изписва лечение.

Източник: Margolies L et al. Digital Mammography and Screening for Coronary Artery Disease. J Am Coll Cardiol. 2016. doi: 10.1016/j.jcmg.2015.10.022

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -