четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМалък участък груба кожа се оказа рак на гърдата

Малък участък груба кожа се оказа рак на гърдата

44-годишната англичанка Фиона Люис откри, че участък загрубяла кожа на дясната й гърда всъщност е първи признак на рака на гърдата. Първоначално учителката от Съмърсет не обърнала особено внимание, защото не смятала, че промени в структурата на кожата може да е признак за нещо сериозно.

рак на гърдата причини симптомиЗнаела, че симптомите на този рак са уплътнения или бучки в млечните жлези, промени в размера и формата на зърната, както и болка. „Грубата кожата дори не се виждаше отвън. Открих я точно когато опипвах гърдата си за възможни уплътнения.

Размерът на участъка беше 2 см на 3 см. Известно време смятах, че всичко е нормално. Не откривах уплътнения или бучки, а и зърната ми бяха същите като преди,“ казва Фиона.

Загрубялата кожа обаче не изчезвала. След 4 месеца жената забелязала, че на същото място кожата се втвърдява, макар все още да нямало уплътнение. Така тя все пак отишла в болницата, където я прегледали с мамография и ултразвук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Как сами да проверим за бучки в гърдите 

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

10 мита за рака на гърдата

За щастие, ракът е бил диагностициран навреме и проведената химиотерапия позволила да се спре заболяването. Случаят обаче е уникален, защото показва, че туморите на гърдата могат да се появят и с леки изменения в структурата на кожата.

Жените трябва да са нащрек и за подобни, привидно само козметични промени.Извършена била и биопсия, която показала наличието на дуктален карцином in situ – ранна разновидност на рак на гърдата, при който злокачествените клетки се откриват в млечните канали.

Фиона се подложила на мастектомия, която разкрила наличието на още две тумора в дясната гърда. Оказало се, че те вече се разпространили в един лимфен възел.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -