понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияНова апаратура открива десетки вируси за няколко часа

Нова апаратура открива десетки вируси за няколко часа

Вирусологичната лаборатория на университетската болница „Софиямед“ вече ще извършва високоспециализирани изследвания, включващи сложни молекулярни тестове за диагностика и анализ на различни вируси и бактерии. Това става възможно, след като пристигна ново модерно оборудване.

Сред заболяванията, които се диагностицират и анализират с новата апаратура са хепатити-B и C, човешки папиломни и полиомни вируси, цитомегаловирус, Епщайн Бар вирус, варицела зостер вирус, хламидия и др.

„Вирусологичните изследвания са част от диагностичния процес и развитието на подобна лабораторна дейност отразява отношението ни към пациента. Добре е той да се извършва комплексно и на най-високо ниво. Става въпрос не само за диагностика, а и за контрол на ефекта от лечението, прогноза на изхода от заболяването, както и за профилактика – нещо много важно, но занемарено през последните години. Единици са болниците у нас, които могат да си позволят да инвестират в специализирана лаборатория, извършваща модерна вирусологична диагностика. Това е скъпа и специфична дейност, изискваща както наличие на съответна апаратура, така и на опитен персонал.

В случая работата ни е максимално улеснена, защото „Софиямед“ разполага с всичко това. Наличието на такова звено улеснява ежедневната дейност на клиницистите, защото не се налага да изпращат пациентите си за изследвания извън болницата. Освен това, те разполагат с резултатите в рамките на няколко часа, а ако се налага обсъждането им, също могат да го направят на място“, коментира проф. д-р Златко Кълвачев, ръководител на Лабораторията по вирусология и клинична микробиология в „Софиямед“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -