четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да се справим с непослушното дете

Как да се справим с непослушното дете

Всеки родител знае, че когато детето се заинати и започне да се тръшка, положението става нетърпимо. Все едно дали е за да гледа още час телевизия, или за да му купят още една играчка. Как да се справим с тези изблици и да дадем урок по добро възпитание на малкото?

Обсъждайте ситуацията с детето

Оказва се, че полезният ход в случая е родителите да обсъдят с проблемното дете създалата се ситуация. Обикновено това е последното, за което майката или таткото се сещат, когато са под натиск. Опитът да се дискутира случая не е за подценяване, казват учените.

Практиката показала, че ако те обсъждат проблема с детето по-дълго време, в крайна сметка то ще започне да се държи по-добре. Поставянето на детето в ъгъла (таймаут) също било ефективно, но то трябвало да знае за какво е наказано, пише Daily Mail.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Педиатър: Не карайте детето да яде насила
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата 
Три неща, които правят децата по-интелигентни 

Опитът на 102-ма родители с непослушни деца

В проучването 102-ма родители, разказвали как действат в пет различни ситуации, в които децата им не слушали. Обсъждането се оказало най-ефективният подход при по-незначително неподчинение – когато малчуганите плачели или настоявали да направят нещо по техния си начин. Наказанията в такива ситуации били по-малко ефективни.

При по-тежки случаи, като поведение напук, неспазване на правилата и дори опит да се удари възрастен, наказанието било по-ефективната санкция. На първо място е опитът да се постигне комромис. Компромисът обаче имал и недостатък – в крайна сметка проблемното дете ставало още по-палаво. Интересното е, че ако се прилага тактиката на обсъждане на спорните въпроси с детето, само след два месеца поведението им се променяло към по-добро.

Учените добавят, че изчаквателната позиция може да повлияе на децата, които се държат много зле. Но за това е необходимо да се говори предварително на детето за кое поведение точно то ще бъде наказано – например, ако крещи или се бие. Много е важно наказанието да се прилага винаги, когато детето прекрачи линията. Тогава след известно време родителите ще усетят ефект.

Автор Илиана Ангелова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -