Високи дози статини са риск за бъбреците

PRINT

Високи дози  статини, които се дават за понижаване на холестерола, създават по-голям риск от бъбречни проблеми, пише в. „Дейли телеграф“. Учени от университета на Британска Колумбия направили заключението, че с 34% се увеличава риска от остра бъбречна недостатъчност, ако са назначени статини с голям холестерол-понижаващ потенциал.

Разликата е установена в сравнение с лечение с малък холестерол-понижаващ потенциал. Ефектът е забелязан 120 дни след началото на терапията. Статините са сред най-често предписваните лекарства. Доказано е, че са животоспасяващи за пациенти с високо ниво на холестерола, засегнати от сърдечна болест. Предписват се също на пациенти с високо ниво на холестерола, които не са били засегнати от подобно заболяване.

„Макар абсолютният риск от бъбречни увреждания с тези лекарства да е малък, получените резултати поставят на разглеждане въпроса за общия подход към използване на високи дози статини за все по-голямо понижаване на нивото на холестерола, заяви Дормът. В някои случаи пациентите са подложени на ненужен риск от бъбречни увреждания за сметка на малко подобряване на състоянието на сърдечносъдовата им
система.“ Резултатите от изследването са публикувани в „Бритиш медикъл джърнъл“.

Свързани теми: Проста формула разкрива риска за бъбреците

Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци  

Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци

СНИМКА: ТК

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Високи дози статини са риск за бъбреците беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *