27-годишна студентка се отказа от инсулина, за да отслабне и умря

PRINT

27-годишна студентка с диабет се отказа от инсулинови инжекции, за да отслабне. Така суетата стана причина за мъчителната смърт на младата жена. Лиза страдала от диабет тип 1. Тя развила хранително разстройство и започнала умишлено да пропуска инсулинови инжекции, за да отслабне с няколко килограма. Страдала от т.нар диабулимия (поведенческо разстройство със съзнателно отхвърляне на инсулинови инжекции с цел отслабване).

Така се стигнало до диабетна кетоацидоза – усложнение, причинено от липса на инсулин. Преди смъртта на Лиза, докато чакала линейката в продължение на 5 часа нейното семейство решило да сподели историята публично, за да предотврати други подобни случаи. Опасността от хранителни разстройства е особено голяма при юноши с диабет, които се борят да отслабнат.

„Лишаването от инсулин беше идеалната диета за Лиза. Когато в кръвта остават хронично високи нива на кръвната захар, тя отслабваше – споделя майката на мъртвото момиче. – Така тя успяваше да си върне тънката талия. Настроението й се променяше – ставаше ту много зла, ту се превръщаше в маминото момиче. Лиза непрекъснато повтаряше, че липсата на инсулин не е такъв проблем и всичко ще бъде наред. Така говорят всички жертви на анорексията! Тя никога не ме слушаше, когато се опитвах да й говоря за опасностите.“

Проучванията показват, че жените с диабет два пъти по-често се сблъскват с анорексия и булимия, а при жените от 15 до 40 години недостигът на инсулин в организма е с 40% по-често. Липсата на хормона се дължи основно на това, че те нарочно пропускат необходимите инжекции. Липсата на инсулин в организма е много опасно състояние. То може да доведе до органна недостатъчност, безплодие, слепота и дори смърт. Именно затова поривите на суетата при диабетиците, заради които те пропускат инжекции, са толкова опасни.

Източник: Daily Mail

[Общо: 2    Средно: 1.5/5]
27-годишна студентка се отказа от инсулина, за да отслабне и умря беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *