четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитно27-годишна студентка се отказа от инсулина, за да отслабне и умря

27-годишна студентка се отказа от инсулина, за да отслабне и умря

27-годишна студентка с диабет се отказа от инсулинови инжекции, за да отслабне. Така суетата стана причина за мъчителната смърт на младата жена. Лиза страдала от диабет тип 1. Тя развила хранително разстройство и започнала умишлено да пропуска инсулинови инжекции, за да отслабне с няколко килограма. Страдала от т.нар диабулимия (поведенческо разстройство със съзнателно отхвърляне на инсулинови инжекции с цел отслабване).

Така се стигнало до диабетна кетоацидоза – усложнение, причинено от липса на инсулин. Преди смъртта на Лиза, докато чакала линейката в продължение на 5 часа нейното семейство решило да сподели историята публично, за да предотврати други подобни случаи. Опасността от хранителни разстройства е особено голяма при юноши с диабет, които се борят да отслабнат.

„Лишаването от инсулин беше идеалната диета за Лиза. Когато в кръвта остават хронично високи нива на кръвната захар, тя отслабваше – споделя майката на мъртвото момиче. – Така тя успяваше да си върне тънката талия. Настроението й се променяше – ставаше ту много зла, ту се превръщаше в маминото момиче. Лиза непрекъснато повтаряше, че липсата на инсулин не е такъв проблем и всичко ще бъде наред. Така говорят всички жертви на анорексията! Тя никога не ме слушаше, когато се опитвах да й говоря за опасностите.“

Проучванията показват, че жените с диабет два пъти по-често се сблъскват с анорексия и булимия, а при жените от 15 до 40 години недостигът на инсулин в организма е с 40% по-често. Липсата на хормона се дължи основно на това, че те нарочно пропускат необходимите инжекции. Липсата на инсулин в организма е много опасно състояние. То може да доведе до органна недостатъчност, безплодие, слепота и дори смърт. Именно затова поривите на суетата при диабетиците, заради които те пропускат инжекции, са толкова опасни.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -