събота, 9 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУролози спасиха 18-годишно момиче малко преди бала й

Уролози спасиха 18-годишно момиче малко преди бала й

18-годишната Мариета се готви за абитуриентския си бал, когато се появява силна болка в корема, ниско долу. Към този момент тя още не знае, че ще се окаже с рядко заболяване на урахуса, възпаление и гноен абсцес.

Тези симптоми се появяват непрекъснато в рамките на седмица, но момичето е заето да се готви за предстоящите изпити. Когато болката в корема става почти нетърпима, тя решава да отиде на гинеколог.

Лекарят стига до заключение, че проблемите й са свързани с киста. Предписва противозачатъчни хапчета и прогнозира, че неприятната болка ще отмине до няколко дни. Мариета обаче решава да потърси второ мнение на друго място. Вторият гинеколог смята, че има някакъв тумор и препоръчва ядрено-магнитен резонанс.

„Беше много шокиращо, осмислях, че това образувание, за което специалистът спомена, може да се окаже злокачествено. Прибрах се и заспах тъжна и уплашена. На сутринта се събудих с много силна болка в корема. Пих обезболяващи, но не подействаха, не можех да стоя нито легнала, нито права“, споделя Мариета. Накрая родителите й я водят в Спешното отделение на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Това се случва само един ден преди абитуриентския бал.

В спешното отделение отново отива на преглед при гинеколог

В спешното правят отново консултация с гинеколог. Лекарката забелязва свободна течност в таза, която се вижда и на изследването с ядрено-магнитен резонанс. Не поставя точна диагноза, но допуска, че може да се наложи операция, за бъде премахната течността.

Веднага след консултацията с д-р Сесил Кедикова, специалист в Клиниката по акушерство и гинекология, за случая на 18-годишното момиче са повикани и д-р Адриан Попов, началник на Отделението по урология, д-р Галя Ченгалова, коремен хирург, и проф. Галина Кирова, началник на Клиниката по образна диагностика.

Специалистите обсъжда състоянието на Мариета, но диагнозата остава неясна

Резултатите от ЯМР показват, че над пикочния мехур (урахуса) има образувание. То наподобява тумор, а в областта на малкия таз има мътна свободно подвижна течност.

Специалистите предлагат екип от акушер-гинеколози да оперира момичето, за да отстранят течността в малкия таз. Д-р Попов споделя на семейството, че ако се касае и за туморно образувание на урахуса, той трябва да бъде премахнат в кратки срокове. Успокояващото е все пак, че състоянието не е спешно. Семейството решава да отложи операцията заради абитуриентския бал на момичето. Казват, че ще се върнат след това в болницата.

Инфекция и риск от абсцес – защо диагнозата е рядка

Образуванието беше към предната коремна стена. На това място, под пъпа, от вътрешната страна на коремната стена, няма нищо друго освен урахус. Той представлява отводния канал на ембрионалния пикочен мехур. Свързва пъпната връв с пикочния мехур в първия триместър на бременността. Във втория триместър този канал се затваря и се превръща във фиброзна връв.

В някои случаи обаче каналът не се затваря. Може да остане изцяло отворен или да се затвори частично. Обикновено, ако тези състояния имат някакво проявление, например секреция на урина от пъпа или др., се откриват още в ранна детска възраст. В някои случаи е възможно каналът да не се превърне във връв. Може същевременно да е затворен и откъм пъпа, и откъм пикочния мехур. Тогава той се запазва пълен с малко течност, а тя от своя страна може да се инфектира и да се превърне в абсцес. Това обяснява д-р Адриан Попов.

Заболяванията на урахуса са редки

Повечето от тях не изискват спешна интервенция. При Мариета обаче остатъкът от урахуса се е инфектирал и се е превърнал в абсцес. Прилича на голяма киста, но пълна с гной. Впоследствие се е получила руптура (спукване) на това образувание. От него която е започнало изтичане на гной в корема. Правилната диагноза била затруднена от това, че на резултатите от ЯМР се виждат кисти на яйчниците. Две от тях са описани, че съдържат малко кръв.

Така една от хипотезите е, че някоя от тези кисти може да се е спукала и оттам да е изтекла кръв. Лекарите не предполали, че може да е абсцес, защото това е изключително рядка диагноза. Дори в „Токуд“ не са се сблъсквали с такава до момента. В международната литература има описани такива случаи, но наистина състоянието е изключително рядко. Въпреки това, подобно на всеки гноен перитонит – състоянието е животозастрашаващо. Наложителна е спешна оперативна намеса“, каза д-р Попов.

Лекарите премахват урахуса и малка част от пикочния мехур

След установяване на диагнозата д-р Попов, д-р Борислав Божков, специалист по урология, и анестезиологът д-р Благовест Петелов извършват минимално инвазивна операция, с която премахват урахуса и малка част от пикочния мехур, в която той завършва. Така специалистите предотвратяват и повторно образуване на киста или абсцес.

„Открихме, че в корема има много гной, изтекла от абсцеса на урахуса. Яйчниците бяха добре, кистите не бяха спукани, нямаше кръв. Затова не се наложи гинеколозите да се включват в операцията. Отстранихме урахуса, затворихме пикочния мехур и направихме лаваж на коремната кухина“, допълни д-р Попов.

Мариета споделя, че в началото е искала да се прибере, да пие обезболяващи, но да отиде на бала си. После обаче осъзнала, че цялата случка и болките са били истински късмет. Благодарение на тях спасяват живота ѝ. Нейните приятели я посетили в болницата в деня на бала и се погрижили да съпреживее част от празника. Водели видеоразговори, пеели ѝ песни и я уверили, че без нея събитието не е същото. Стаята на 18-годишното момиче бе украсена с балони. Родителите обещали да организират очакваното празненство след изписването.

„Баба ми все ми казваше, че вярва, че Господ е с мен. Сега, само ден след операцията, съм много по-добре. Аз съм много щастлива, че ме оперираха, най-малкото заради болката. Радвам се, че се случи, когато трябваше да се случи. Ако бяхме в друга болница, можеше изобщо да не го открият, тук се събраха много специалисти и търсеха проблема и решението.

Още като видях д-р Попов, като се бяха събрали, видях самите му очи и някак си знаех, че той ще ме спаси. Това ще остане като якият ми бал в болнична стая. Не е толкова лошо – има си хора, балони, шампанско ми донесоха. Шегувахме се, че ще се увия в чаршафа и ще го направя на рокля. Можеше и с леглото да отида на бала, с вързани за него балони. Мисля, че не е имало човек с болнично легло“, споделя с усмивка Мариета.

18-годишното момиче се възстановява много бързо

Благодарение на минимално инвазивната операция Мариета се изправя на крака още в деня след хирургичното лечение. Ако диагнозата не е била открита и момичето не е било оперирано, опасността за живота ѝ е била изключително висока.

Източник: Аджибадем Ситиклиник УМБАЛ Токуда

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -