вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеОвладяване на екстрасистоли - лекарства и лечение според причините

Овладяване на екстрасистоли – лекарства и лечение според причините

Екстрасистолите са често срещано ритъмно нарушение, което в много случаи е безобидно. Все пак е добре да се консултирате с кардиолог, който ще прецени причините и дали се налага лечение. Пациентите обикновено описват симптомите като прескачане на сърцето или дори моментно спиране на сърцето. Друг възможен симптом е пристягане в гърлото. Овладяването на екстрасистолите става, след като се установи първопричината и се назначи подходящо лечение.

В медицината екстрасистолите са известни също като преждевременни камерни контракции (PVCs) или преждевременни предсърдни контракции (PACs). Това са необичайни сърдечни удари, които се появяват извън нормалния ритъм. Отличават се с ранен или преждевременен сърдечен ритъм, произхождащ или от вентрикулите (PVCs), или от предсърдията (PACs) на сърцето.

При нормален сърдечен ритъм електрическите сигнали преминават през сърцето по координиран начин, започвайки от синусовия възел (естествения пейсмейкър на сърцето) в дясното предсърдие. Това кара камерите на сърцето да се свиват по синхронизиран модел, изпомпвайки ефективно кръвта.

Екстрасистоли – причините са аномалия в електрическите сигнали, стрес, електролитен дисбаланс, болести на сърцето и др.

Въпреки това, в случай на екстрасистоли, електрически сигнал може да възникне преждевременно от различна област на сърцето, причинявайки допълнителна контракция, която прекъсва редовния ритъм. Тези преждевременни контракции могат да се усетят като прескочен или допълнителен удар и могат да бъдат придружени от други усещания като пърхане или туптене в гърдите.

Екстрасистолите могат да бъдат причинени от различни фактори, включително стрес, безпокойство, консумация на кофеин или никотин, определени лекарства, електролитен дисбаланс, сърдечни заболявания и структурни аномалии на сърцето. 

В много случаи екстрасистолите са безвредни и не изискват специфично лечение. Въпреки това, ако те са чести, постоянни или свързани с други симптоми, може да е необходима медицинска оценка за идентифициране и справяне с всички основни състояния.

Екстрасистолите винаги будят тревога, но често те не са опасни или животозастрашаващи. Въпреки това, ако изпитвате тежки симптоми като болка в гърдите, замаяност или припадък, или ако имате известно сърдечно заболяване, препоръчително е незабавно да потърсите медицинска помощ. Лекарят ще направи диагностични тестове като електрокардиограма (ЕКГ), за да оцени естеството и тежестта на екстрасистолите и да препоръча подходящи стратегии за управление.

Лечение на екстрасистолите – диета и лекарства

Възможностите за лечение на екстрасистоли зависят от няколко фактора, включително честотата и тежестта на преждевременните контракции, наличието на подлежащо сърдечно заболяване и въздействието на симптомите върху качеството на живот на индивида. Ето някои общи подходи за управление на екстрасистолите:

Промени в начина на живот: В някои случаи промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на екстрасистолите. Те могат да включват избягване на задействащи фактори като кофеин, никотин и алкохол, управление на стреса чрез техники за релаксация или консултиране и осигуряване на адекватен сън и редовни упражнения.

Лекарства за екстрасистоли: Могат да се предписват антиаритмични лекарства за потискане или регулиране на електрическата активност на сърцето и намаляване на появата на екстрасистоли. Изборът на лекарство зависи от вида на аритмията и всички основни сърдечни заболявания.

Могат да се използват лекарства като бета-блокери, блокери на калциевите канали или антиаритмични лекарства като флекаинид или амиодарон. Важно е да се отбележи, че тези лекарства носят потенциални странични ефекти. Трябва да се предписват и наблюдават от медицински специалист.

Аблация и пейсмейкъри като възможно лечение

Катетърна аблация: В случаите, когато екстрасистолите са чести, персистиращи или значително засягат качеството на живот, може да се обмисли катетърна аблация. Тази процедура включва въвеждането на тънка, гъвкава тръба (катетър) в сърцето за идентифициране и селективно унищожаване на анормалната тъкан, отговорна за генерирането на преждевременни контракции.

Имплантируеми устройства: В редки случаи, когато екстрасистолите са тежки и представляват висок риск за пациента, може да се препоръча имплантируем кардиовертер-дефибрилатор (ICD). ICD непрекъснато следи сърдечния ритъм и доставя електрически удар, за да възстанови нормалния ритъм. Това става, ако възникне животозастрашаваща аритмия, като камерна тахикардия или камерна фибрилация.

Лечение на основните състояния: Ако екстрасистолите са причинени от основно сърдечно заболяване или други медицински проблеми (хашимото, метаболитен синдром, атеросклероза, диабет и др.), трябва да се лекува основната причина. Това може да включва лечение на състояния като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност или електролитен дисбаланс.

Подходът за лечение на екстрасистоли е инидвидуален. При повтарящи се епизоди е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или кардиолог. Той ще оцени състоянието ви, ще постави точна диагноза и ще препоръча най-подходящото лечение за вас.

Свързани ли са екстрасистолите с хипотиреоидизъм или с болестта на Хашимото?

Екстрасистолите могат да бъдат свързани както с хипотиреоидизъм, така и с тиреоидит на Хашимото. Второто е автоимунно състояние, което води до недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза играят решаваща роля в регулирането на метаболизма на тялото, включително функцията на сърцето.

В случаите на хипотиреоидизъм щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Тогава могат да възникнат различни сърдечни аномалии, включително аритмии като екстрасистоли. Точният механизъм, по който хипотиреоидизмът води до аритмии, не е напълно изяснен. Смята се, че включва промени в системата за електрическа проводимост на сърцето и повишена чувствителност към циркулиращите катехоламини (хормони, участващи в отговора на стреса).

Щитовидната жлеза регулира сърдечния ритъм

Тиреоидитът на Хашимото, автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува щитовидната жлеза, може да причини хипотиреоидизъм. Това означава, че хората с Хашимото също могат да получат екстрасистоли в резултат на свързания дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза.

При подозрения, че екстрасистолите са свързани с дисфункция на щитовидната жлеза, може се направят тестове за оценка на функцията на щитовидната жлеза. Стандартно се изследват нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH) и хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4). Може да се изследват и антитела срещу хормоните на щитовидната жлеза. Ако се диагностицира нарушение на щитовидната жлеза, се обмисля подходящо лечение, като хормонална заместителна терапия с левотироксин. Това може да помогне за нормализиране на работата на щитовидната жлеза, а оттам и да облекчи свързаните с нея сърдечни аритмии.

Въпреки че има връзка между екстрасистолите и дисфункцията на щитовидната жлеза, не всеки с хипотиреоидизъм или Хашимото ще получи симптоми на аритмия или други сърдечно-съдови проблеми. Отговорът на всеки индивид към дисфункция на щитовидната жлеза може да варира. Влияят фактори като тежестта на състоянието, цялостното сърдечно-съдово здраве и други индивидуални особености.

Метаболитен синдром и екстрасистоли – има ли връзка?

Метаболитният синдром е група от състояния, които се появяват заедно, включително абдоминално (коремно) затлъстяване, високо кръвно налягане, високи нива на кръвната захар. В добавка има още повишени триглицериди и ниски нива на липопротеините с висока плътност (HDL – добър) холестерол. Този синдром е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркти, инсулти и други усложнения, свързани със сърцето.

Въпреки че няма пряка причинно-следствена връзка между метаболитния синдром и екстрасистолите, някои проучвания показват връзка между двете. Метаболитният синдром може да доведе до различни промени в сърдечно-съдовата система. Това са ендотелна дисфункция, възпаление и промени във функцията на автономната нервна система. Всички от които могат да повлияят на системата за електрическа проводимост на сърцето и потенциално да допринесат за аритмии, включително екстрасистоли.

В допълнение, отделни компоненти на метаболитния синдром, като хипертония (високо кръвно налягане) или инсулинова резистентност (което може да доведе до високи нива на кръвната захар), са независимо свързани с повишен риск от аритмии, включително екстрасистоли.

Затлъстяване, заседнал начин на живот също влияят зле на сърцето

как да отслабнем трайно

Струва си да се отбележи, че връзката между метаболитния синдром и екстрасистолите е сложна и многофакторна. Затлъстяване, заседнал начин на живот, сънна апнея и други съпътстващи заболявания са често срещани при лица с метаболитен синдром. Те също могат да допринесат за развитието на аритмии.

Управлението на метаболитния синдром включва справяне с неговите отделни компоненти чрез промени в начина на живот и, в някои случаи, лекарства. Тези интервенции могат да включват здравословна диета, ангажиране с редовна физическа активност, загуба на тегло. Важно е да се контролират кръвното налягане, нивата на кръвната захар и високите нива на мазнини в кръвта. Чрез ефективно управление на метаболитния синдром хората могат да намалят риска от развитие на аритмии и свързаните с тях усложнения.

Ако имате метаболитен синдром и изпитвате симптоми като екстрасистоли или други сърдечни аритмии, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или кардиолог. Те могат да оценят вашата конкретна ситуация, да проведат подходящи тестове и да препоръчат най-подходящите стратегии за лечение.

Мономорфни камерни екстрасистоли – каква е класификацията им?

Вентрикуларните екстрасистоли са известни също като преждевременни камерни контракции (PVC). Те могат да бъдат класифицирани въз основа на няколко характеристики. Ето някои общи класификации на камерните екстрасистоли.

Честота

Изолираните преждевременни камерни контракции са единични преждевременни камерни контракции, които се появяват спорадично, с нормален синусов ритъм между тях.

Чести преждевременни камерни контракции са или множество една след друга, или пък се появяват с висока честота. Специфичният праг за определяне на чести PVC може да варира. Обикновено се взема предвид, когато се появят повече от 5 PVC на минута или повече от 30 PVC на час.

Може да се наблюдават две последователни преждевременни камерни контракции в близка последователност. Има и последователности от три или повече последователни такива контракции.

Морфология

Мономорфни PVC: Тези PVCs имат постоянна форма и външен вид в своята електрокардиограма (ЕКГ) вълна.

Полиморфни PVC: Тези PVC имат различни форми и външен вид в тяхната ЕКГ вълна. Полиморфните PVC могат да бъдат признак на по-значимо подлежащо сърдечно заболяване и може да изискват допълнителна оценка.

Произход и място на преждевременни камерни контракции

Десен вентрикуларен (RV) PVCs: Тези PVC произхождат от дясната камера на сърцето.

Левокамерни (LV) PVCs: Тези PVCs възникват от лявата камера на сърцето.

Фасцикуларни PVCs: Тези PVC произхождат от специфични региони, наречени фасцикули, които са специализирани мускулни влакна във вентрикулите.

Клинично значение

Симптоматични PVCs: Тези PVCs причиняват забележими симптоми като сърцебиене, дискомфорт в гърдите или задух.

Асимптоматични PVCs: Тези PVCs не причиняват забележими симптоми и често се откриват случайно по време на рутинни медицински прегледи или ЕКГ мониториране.

Класификацията на камерните екстрасистоли се използва, за да помогне за характеризирането и разбирането на природата на аритмията. Подходящата класификация и управление на камерните екстрасистоли трябва да се определят от медицински специалист или кардиолог. Той може да оцени специфичната ситуация, да извърши диагностични тестове (ЕКГ или Холтер мониториране). Ще предостави точна диагноза и план за лечение въз основа на своите открития.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG