понеделник, 11 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВажна новина за пациентите на инсулин

Важна новина за пациентите на инсулин

Сигналите за липса на определени инсулини в аптечната мрежа зачестяват, признават от Министерството на здравеопазването. В тази връзка ведомството предприе действия за улеснена замяна на аналогови инсулини.

Занапред ендокринолог ще дава разрешение за заместване

Провеждането на инсулиново лечение на захарен диабет при лица над 18 години и заплащането му от НЗОК се осъществява след експертиза от комисия. Това е съгласно утвърдените изисквания на Националната здравноосигурителна каса, в които са регламентирани определени медицински критерии – лабораторни и клинични. Към момента те са задължителни при замяна на един аналогов инсулин с друг или една аналогова схема с друга.

Министерството е изготвило предложение тази замяна да може да се извършва от лекуващия ендокринолог, без да е необходимо изпълнение на заложените в изискванията критерии. НЗОК следва да изготви изменение на изискванията при издаване на протоколи за провеждане на инсулиново лечение на захарен диабет тип 1 и тип 2 при лица над 18 г.

Всяка смяна на един вид инсулин с друг може да наложи корекция на дневните дози

На заседание, проведено на 29.06.2023 г., Надзорният съвет на НЗОК е гласувал за отпадане на критериите за преминаване към друг аналогов инсулин. Целта е безпроблемно осигуряване на лечение на диабетиците. Причините са недостигът на инсулин поради съобщения за производствени проблеми.

Всяка смяна на един вид инсулин с друг може да наложи корекция на дневните дози и период на адаптация с наличния инсулин. Липсата на заместително инсулиново лечение би застрашило живота на пациентите.

С предлаганите промени се осигурява улеснен административен ред за ползване на наличните инсулинови аналози. Медицинските критерии при започване на лечение с аналогови инсулини остават непроменени. Става след поне шестмесечно лечение с човешки инсулинови продукти.

Източник: Министерство на здравеопазването

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -