сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНай-честите грешки при използване на писалки с инсулин

Най-честите грешки при използване на писалки с инсулин

Всекидневието на много диабетици е свързано с инжектиране на инсулин с помощта на писалки и пресмятане на точната доза. Дори да са минали обучение за използването им, много хора вкъщи забравят как да използват правилно тези устройства или правят неволни грешки. Това пояснява д-р Бойка Костова, ендокринолог от болница „Токуда“ (лечебното заведение вече се казва „Аджъбадем Сити Клиник“).

Ето какво споделя тя от личния си опит като лекар (съветите й можете да видите и във видеото по-долу). Най-често срещаната грешка е, когато пациентите набират правилно нужния брой единици и след като изтеглят необходимия инсулин. След това обаче започват да въртят отново буталото, вместо да го натиснат. Смятат, че така са инжектирали инсулина, а всъщност са го върнали в писалката, нулирали са я. Буталото трябва да се натиска, а не да се върти, подчертава д-р Костова.

Игличката на писалката се сменя на 2-3 дни

Втората грешка е, когато пациентът с диабет не сменя редовно игличките. Това трябва да се прави веднъж на 2-3 дни. Ако на човека много му трепери ръката, може да уцели опаковката и да изкриви игличката. Това може да я запуши по-лесно, защото е много фина. При честа и фина употреба връхчето се изтъпява и износва – причинява болка и синини на пациентите. При частично запушване писалката не позволява да се наберат единиците инсулин, или дори да позволи, когато човек се опита да инжектира инсулина, той просто не излиза. Проблемът се решава със смяна на иглата, допълва д-р Бойка Костова.

Ако се наложи да отворите писалката, проверете положението на буталото

Трета грешка: При вече поставен инсулин с обезвъздушена писалка, понякога се налага вече използваната писалка да бъде отворена. Буталото вече е било използвано и е стигнало до някакво деление в писалката, но при сглобяване не отива до положението, в което е било преди разглобяването. Буталото не идва до гуменото уплътнение. Пациентът решава да набере необходимите единици, но на практика не си инжектира инсулин. Той обаче може и да не забележи, като по този начин остава без терапия, при това без да знае. Това може да се повтори дори и се стига до повишаване на кръвната захар. Така в много случаи сме „разследвали“ необичайно повишаване на захарта, се стига до тази причина, пояснява лекарката.

Кака пациентът да разбере колко инсулин му е останал във флакона? Разбира се по разграфената страна на писалката. Когато се стигне до маркера (той е в различни цветове според вида на инсулина), значи остават 50 единици. Когато буталото е до края на видимата част на флакона, са останали 12 единици инсулин и не е сигурно дали пациентът ще има достатъчно за точната доза. Затова писалката трябва своевременно да се подменя.

Автор Ина Димитрова

 

Свързани публикации

1 коментар

  1. Д-р Костова е страхотна, ако някой си търси ендокринолог, който да го научи как да се справи с диабета тя е Човекът!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -