събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниГрижливото миене на зъбите пазело от сърдечен пристъп

Грижливото миене на зъбите пазело от сърдечен пристъп

Обикновената почистване на плаката от зъбите у дома със специална паста помага за предотвратяването на инфаркти и инсулти. Това става чрез намаляване на нивата на възпаление в организма до степен, която може да се постигне с помощта на статини. Изводите са на учени от Университета Атлантик във Флорида, пише британският в. „Телеграф“.

Целта на учените била, в хода на клиничното изпитване да разберат дали специалната паста за зъби за премахване на плака, може да спомогне и за здравето на сърцето. От предишни проучвания е ясно, че хората със заболявания на венците са по-склонни към сърдечни заболявания. Досега обаче не са събирани научни доказателства, че подобряването на хигиената в устната кухина намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

С-реактивен протеин намалявал с 29%

При използването на специална паста за зъби хората успявали да премахнат два пъти повече плака, отколкото с обикновената. Един от ключовите показатели на възпаления в съдовата система – С-реактивен протеин, намалял с 29%. За сравнение – с помощта на статините нивото му може да бъде намалено с малко повече – с 37%. Като извод авторите на проучването подчертават, че цялостното почистване на зъбите е сравнително просто и достъпно за всеки действие. То обаче има мощен лечебен ефект за предпазване от инфаркт. Не е за подценяване и че този навик е много полезен за запазване на зъбите и изобщо здравето на устната кухина.

Впрочем не всички експерти са съгласни с изводите от проучването. Д-р Майкъл Холмс от Оксфордския университет казва, че С-реактивният протеин е възпалително маркер, но сам по себе си не играе съществена роля за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Затова според него от данните не може да се прави извод, че ефекта от пастата за плака, която намалява възпалението, оказва ефект и за допълнителна защита на сърцето. За да се потвърдят констатациите, трябва да се направят още клинични изследвания.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -