вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПроф. Танкова: Храните за диабетици са вредни!

Проф. Танкова: Храните за диабетици са вредни!

Не препоръчваме на пациентите със захарна болест да използват специална храни за диабетици. Това заяви проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Специализираната болница по ендокринология в София на първата лекция „Часът на диабета“. Обучителната програма се организира от фармацевтичната компания „Астра Зенека“ с подкрепата на посолството на Великобритания и лично на посланика Ема Хопкинс. Някои хора смятат, че ако шоколадът е за диабетици, то могат да изядат няколко от тях. В десерта няма захар, само че за да се постигне вида на шоколад, в него е пълно с мазнини и то от най-лошите, които увреждат кръвоносните съдове, поясни проф. Танкова.

Такъв шоколад е доста по-скъп, по-мазен, има доста калории и в крайна сметка пациентът не печели нищо от това, че го е изял. Ако толкова е пристрастен към сладкото, по-добре е да хапне малко от един обикновен шоколад, отколкото цяло блокче с наситени мазнини.

„Преди години хората смятаха, че сме изостанала страна, защото нямаме тези специални храни за диабетици. Сега ги имаме, но те постепенно изчезват в Западна Европа, защото се злоупотребява с тях и с нашето невежество. Същото се отнася до вафли и бисквити за диабетици. По-добре е да се яде от обикновените, но в малки количества. Истинският бич за кръвната захар не е захарта, а вредните мазнини, които ги има и в тези продукти“, подчерта проф. Танкова. В храните за диабетици има фруктоза, а тя е вредна в много други отношения и може да създаде рискове за подагра и болести на черния дроб.

За поставяне на диагнозата диабет се взема венозна кръв

За поставяне на диагноза диабет показателни са стойностите от венозната кръв. Изследването на кръв от пръста е насочващо, ако има високи стойности, но те трябвада се проверят отново. Гликираният хемоглобин е друго изследване, което е показателно за средното ниво на кръвната захар за три месеца назад.

„Това изследване се прави по всяко време на деня. Ако резултатът е до 6,1 ммола, значи сме здраве. Ако обаче е над 6,5 , това означава, че през последните месеци кръвната му захар е скачала и до по-високи стойности. Затова изпращаме човека за ново изследване – сутрин на гладно. Ако тогава е над 7 ммола, се насочваме към диабет. При други пък стойностите на кръвната захар са променливи. Един ден е 5,6 ммола, а друг – над 6 ммола, тогава се прави натоварване с глюкоза и се мери кръвната захар след два часа. Винаги трябва да има поне два критерия, за да се постави диагнозата диабет. Ако два пъти сутрин кръвната захар е над 7 ммола, най-вероятно наистина е захарна болест“, разказва проф. Танкова.

Диагнозата често се открива неочаквано и е изненада

Диагнозата диабет е лесна и достъпна, може да се стигне дори чрез профилактичните изследвания при личния лекар. За съжаление много често захарната болест се открива неочаквано. Например човек отива на операция за катаракта, за която си прави изследвания. При венозна кръв нормата сутрин е до 6,1 ммола, а тя се оказва например 15 ммола. Човекът е изненадан, защото нищо не е усещал досега. Ако стойностите са по-гранични – прави се повторно изследване.

Причините за епидемията от диабет са ясни – затлъстяване, обездвижване и най-вече лошото хранене. Основна грешка е да се яде основно веднъж дневно – главно вечер. Така лесно се трупат излишни килограми. Друго е, ако човек яде по-редовно, на малки порции и с повече плодове и зеленчуци. С такъв режим се поддържа нормално тегло, убедена е ендокриноложката.

Има още един важен рисков фактор – стрес. Кръвната захар най-бурно и най-бързо реагира на силно психическо натоварване. Човек с диабет може да е с отличен контрол на диабета, но една стресова ситуация може да я вдигне до 20-30 ммола. Причината е, че в организма се отделят хормони на стреса и те първо качват кръвната захар. Ако човек носи гени, които го предразполагат към диабет и е подложен на системно психично натоварване, рисковете се покачват значително. Иначе гените не са присъда. Може да имате дефектите за диабет, но никога да не се разболеете, обобщава проф. Танкова.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -