Тъмен шоколад помага срещу възпаления

PRINT

Тъмният шоколад действа противовъзпалително, когато попадне в човешкия организъм, установи екипът на Джон Финли, цитиран от The Times of India. Попадайки в стомаха той се превръща в храна на особен род полезни бактерии. Те могат да превърнат компонентите на шоколада в противовъзпалителни съединения, полезни за сърцето.

Специалистите тествали три вида какао върху модели на храносмилателен тракт. Знае се, че шоколадът съдържа в себе си полифеноли (антиоксиданти) – сред тях катехин, епикатехин и известно количество хранителни фибри.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Тъмният шоколад се бори успешно с кашлицата
Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта 
Ягоди и тъмен шоколад за бели зъби 

Две от тези съединения лошо се усвояват и абсорбират. Но когато достигнат дебелото черво, там започва процес на ферментация. Полифенолите се превръщат в малки молекули, които са по-лесни за усвояване. Тези молекули притежават противовъзпалителни свойства.

Ефектът може да се усили още, ако се смесят фибри от какао с пробиотици, е възможно да се подобри здравето на хората. Това опростява задачата с получаването на противовъзпалителни съединения в организма. Известно е, че приемането на пробиотици повишава количеството на полезните бактерии в червата, а от друга страна – подтиска вредните бактерии.

Източник: The Times of India

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Тъмен шоколад помага срещу възпаления беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *