четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСпасиха момченце с рядка диагноза - аневризма на китката

Спасиха момченце с рядка диагноза – аневризма на китката

Момченце на 13 месеца бе спасено с уникална операция в болница Токуда. Подутина на дясната му китка, която постепенно нараствала, първоначално била преценена като киста на ръката. Диагнозата обаче се оказала аневризма на артерията на китката (радиална артерия) и е изключително рядка. Лекува се оперативно. Поставена е след преглед и еходоплерова сонография от доц. Стефанов поставя изключително рядката диагноза “Аневризма на радиална артерия”. Диагнозата е потвърдена от проф. Галина Кирова, завеждащ клиника по Образна диагностика в Токуда чрез магнитно резонансна томография в динамика.

Интервенцията е извършена от съдови хирурзи, водени от доц. Стефан Стефанов, завеждащ на отделението по Съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост, съдови специалисти от болница Токуда със завеждащ клиника проф. Васил Червенков. В операцията участва и проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника “Донаущат” във Виена, Австрия, който специално пристигнал за тази цел в София. Рядката съдова операция при толкова малко дете е преминала успешно.

Аневризма – видове, симптоми и лечение

Екипът планира и извършва операция, при която се изрязва аневризмата, а артерията се възстановява с термино-терминална анастомоза. Операцията завършва успешно, въпреки екстремно малкия размер на артерията –  само 1.5 мм. След кратък болничен престой, малкият пациент е изписан в добро здраве, а проходимостта на артерията е потвърдена чрез Доплерова сонография.

“Радвам се, че имам възможност да работя рамо до рамо със специалисти с огромен опит, които биха направили всичко по силите си, за да спасят живота на едно малко дете. Благодаря и на проф. Холценбайн, който за пореден път оставя натоварената си програма във Виена и откликва на наша покана за съвместна операция от толкова сложно естество”, коментира доц. Стефанов след успешното изписване на детето.

Нови методи дават 10 г. живот след операция на аневризма

“Благодарна съм на целия екип лекари за грижата към моето дете. Искам да благодаря и на доц. Стефанов, който с търпение и внимание ни обясняваше всяка една стъпка преди операцията и вдъхваше спокойствие в тези тревожни за нас дни. Вечно ще сме благодарни за това”, коментира майката на детето Христинка Костова.

Внимание заслужава уникалната рядкост на тази съдова патология – в научната литература за последните 40 години са публикувани едва 12 случая, от които ¼ са завършили с лигатура /прекъсване/ на артерията. В този случай, обаче, благодарение на точната и бърза диагностика, както и на успешната оперативна интервенция, плод на съвместните интернационални усилия на специалисти от три болници, лечението завърши щастливо за малкия пациент, който бе успешно излекуван.

Главоболието може да е свързано с аневризма или друг съдов проблем

Източник: Пресцентър Аджибадем Сити Клиник Младост/Болница Токуда

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -