четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЗахарта налива масло в огъня при автоимунни заболявания

Захарта налива масло в огъня при автоимунни заболявания

Захарта е особено вредна при автоимунни заболявания като хашимото, лупус, псориазис, ревматоиден артрит, автоимунен хепатит и други. Такива хора трябва да спрат захарта или поне драстично да я ограничат през повечето време. Същото се отнася и за онези, които се предразположени към автоимунни реакции, т.е. имат преки роднини с такива заболявания. Препоръката идва от екипа на биолога Мартин Фет в Университета на Вюрцбург. Учените от години изучават връзката между метаболизма на определени вещества и реакцията на имунната система.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/hashimoto-prichini-dieta

Високата консумация на захар променя реакцията на имунната система. Тя увеличава риска от автоимунни заболявания при хората, които имат предразположение (наличие на близки роднини с подобни диагнози). Учените препоръчват те да ограничат до минимум пряката консумация на захар, както и да балансират приема на други въглехидрати, които бързо се разграждат до захари в кръвта (бяло брашно, други тестени изделия), за дълъг период от време.

Как възникват автоимунните заболявания?

При автоимунните заболявания имунната система атакува собствените тъкани на тялото. Възможни последици са ревматични заболявания, хронични възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит, диабет тип 1 или хронично заболяване на щитовидната жлеза.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/pitay-lekarya/kakvo-predstavlyavat-avtoimunnite-bolesti

Какво точно се случва в тялото е сложно и все още не е напълно дешифрирано, макар да е ясно, че има определени гени, които увеличават склонността към такава реакция. Все пак за отключването на самото автоимунно заболяване влияят и външни фактори – инфекции, стрес, хранителни дефицити и др.

Диета, бедна на захари, и при вече съществуващо автоимунно заболяване

Интересното в случая е, че немските учени препоръчват диета, бедна на захари и въглехидрати също и при хора, които вече са развили автоимунно заболяване.

„Имунните клетки се нуждаят от големи количества захар под формата на глюкоза, за да могат да изпълняват задачите си. С помощта на специализирани транспортери в клетъчната им мембрана те могат да я абсорбират от кръвта или тъканите“, обяснява ръководителят на изследването – биологът Мартин Фет.

Заедно със своя екип, Фет вече успя да покаже, че необходимият за това глюкозен транспортер GLUT3 не само транспортира захар в клетките на определени имунни клетки, но също така регулира възпалителните процеси. Настоящата изследователска работа се фокусира върху помощни клетки от тип 17, които не са били известни от много дълго време.

https://bolenzdrav.com/novini/homeopatia/avtoimunnite-zabolyavaniya-tragvat-ot-hronichen-stres

Активиране на гените на възпалението

„Тези Th17 клетки носят много GLUT3 протеини на клетъчната си повърхност“, обяснява биологът Фет. След това те превръщат абсорбираната глюкоза в лимонена киселина в енергийните централи на клетките, така наречените митохондрии. След това се преработва в ацетил коензим А в клетъчната плазма. А това от своя страна служи като изходен материал за синтеза на мазнини, но според съвременните знания играе друга роля: пряко влияе върху активността на провъзпалителните гени в клетъчното ядро.

Това откритие може да отвори нови възможности за лечение на автоимунни заболявания: блокирането на GLUT3 рецептора също би намалило производството на ацетил-КоА. Според изследователите това „метаболитно препрограмиране“ на Т клетките е нова и специфична цел за терапията на автоимунни заболявания, без да се налага напълно да „изключва“ имунната система.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/hranene/zaharta-e-hrana-za-tumorite-izbyagvajte-ya

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да забавят възпалението

Една активна съставка, която може да направи това, вече е известна: хранителната добавка хидроксицитрат, която вече се използва за лечение на диабет тип 2. Освен това диетата с ниско съдържание на захар би могла не само да предотврати имунните заболявания, но и да има положителен ефект върху тяхното прогресиране.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -