сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение12 см киста на панкреаса едва не затри мъж, спасиха го

12 см киста на панкреаса едва не затри мъж, спасиха го

50-годишен мъж с 12-сантиментрова киста на панкреаса бе спасен от гастроентеролозите в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Чрез ехоендоскопско ендопротезиране кистата е дренирана и резорбирана в рамките на няколко дни.

Лекуван първо за остро възпаление на панкреаса

Антон е на 50 г., отскоро диагностициран с диабет тип 2. Силна болка в горната част на корема налага да бъде лекуван от остро възпаление на панкреаса в родния му град Кюстендил. Поради влошаване на състоянието му е пренасочен към Клиниката по Гастроентерология и хапатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Постъпва със силни оплаквания за дискомфорт и тежест в стомаха, отпадналост и липса на апетит.

След извършени преглед и образни изследвания екипът на клиниката установява наличие на 12-сантиметрова инфектирана псевдокиста на панкреаса, която е животозастрашаваща. Счита се, че острият панкреатит е основната причина за образуването на псевдокисти, както е и при Антон.

В кистата имало бактериална инфекция

“Подобно състояние е много специфично и трудно за овладяване със стандартна хирургична интервенция, поради наличието на бактериална инфекция в кистата. Разпространението й в кръвотока на пациента, би довело до фатален край. Това са едни от най-рисковите пациенти”, коментира проф. Стоян Ханджиев, завеждащ клиниката по Гастроентерология и хепатология.

След обсъждане екипът на проф. Ханджиев прилага ехоендоскопско дрениране на псевдокистата чрез поставяне на покрит метален саморазширяващ се стент, последван от назо-кистичен стент за постигане на дрениране на цялата възпалена течност. Благодарение на тази манипулация от тялото на пациента е отстранена над 1 литър течност. Такъв вид процедура изисква изключителна прецизност поради наличието и на голям венозен съд със силно нагънат ход по коремната стена. Ендопротезирането преминава без усложнения, а лабораторните и ехографски изследвания непосредствено след него показват видимо подобрение на пациента.

Ехоендоскопското ендопротезиране спестява тежките операции

Д-р Борис Крумов пояснява за възможностите на иновативните методи.

“Ехоендоскопското ендопротезиране е най-иновативният метод за имплантиране на стентове в гастроентерологията и има широко приложение. Могат да свързват жлъчката със стомах или псевдокисти на панкреас със стомах, общ жлъчен канал с тънко черво и ляв дял на черен дроб със стомах. По този начин се създава нехирургична анастомоза – т.н. дренаж между тези органи при пациенти със злокачествени или доброкачествени заболявания на черен дроб, жлъчен мехур и панкреас. Това спестява тежки, отворени интервенции при тези високорискови пациенти”, обясни д-р Борис Крумов, гастроентеролог в клиниката по Гастроентерология и хепатология.

Контролен скенер на корема показва, че кистата вече я няма

Антон е изписан само 6 дни след процедурата в добро състояние, а извършеният контролен скенер на корема няколко месеца по-късно показва отличен резултат от ехоендоскопското ендопротезиране – изцяло резорбирана киста, нехирургично.

„Много хора определиха излекуването ми като чудо, но аз не смятам така. Знам мястото и хората, помня всеки един момент от лечението и смело мога да заявя, че екипът на проф. Ханджиев са лекари, които знаят какво правят и не разчитат на чудеса. Благодарен съм за грижите, отношението и вниманието, които проявиха към мен и за това, че не се отказаха, въпреки усложненото ми състояние“, споделя Антон. „Винаги ще помня реакцията на д-р Крумов, когато ме прегледа след манипулацията. Нямаше нужда да казва, каквото и да било. Познах по очите му, че ще живея“, добавя той. 

Източник: Аджибадем Сити Клиник Младост

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -