петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са причините за панкреатита?

Кои са причините за панкреатита?

Панкреатитът е заболяване, което протича с възпаление на задстомашната жлеза – панкреас. Съществуват две форми на панкреатит, които протичат по различен начин – остър и хроничен.

Остър панкреатит е внезапно възпаление на задстомашната жлеза, което продължава за кратко време. То може да варира от лека форма до тежко животозастрашаващо заболяване. Повечето хора с остър панкреатит се възстановяват напълно след лечение. При тежки случаи може да се стигне до сериозно увреждане на тъканта, възпаление и образуване на кисти. Тежкият панкреатит може да увреди и други жизненоважни органи като сърцето, белите дробове и бъбреците.

Като основни причини за остър панкреатит се сочат злоупотребата с алкохол и някои форми на жлъчнокаменната болест. Преминаването на жлъчни камъни през жлъчните пътища и покачването на налягането в хепатобилиарната система и панкреаса довежда след себе си до активация на определени патологични механизми, при които започва самосмилане на задстомашната жлеза, активация на ензими и развиване на остър панкреатит. В този смисъл остър панкреатит може да бъде наблюдаван както при хора, които злоупотребяват с алкохол, така и при хора със заболявания на хепатобилиарната система.

През последните години подробно се описват механизмите на развитие на форми на заболяването, които са свързани с определени протеини като т.нар. РЗР протеин, имунологично предопределени механизми и др. Неза-висимо от конкретната форма на заболяването общото е, че то трябва да бъде лекувано адекватно след консултация със специалист и при стриктно спазване на съществуващите консенсуси за клинично поведение, които са международно разработени.

Хроничен панкреатит е продължително възпаление на панкреаса. Най-често се случва след епизод на остър панкреатит. Злоупотребата с алкохол е може би най-честата причина за заболяването. Заболяването може да се прояви постепенно до развиване на пълната клинична картина.

Симптомите при панкреатит са сравнително сходни при различните форми. Пациентите често чувстват постоянна болка в горната част на корема, която се излъчва към гърба. При някои пациенти болката може да бъде опасваща. Други симптоми са загуба на тегло, причинени от лошо усвояване (малабсорбция) на храна. Това се случва, защото жлезата не доставя достатъчно ензими за разграждането на храната. Не са редки и случаите, когато се развива диабет поради увреждане на клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин.

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, Александровска болница

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -