Храната при панкреатит – бедна на мазнини и въглехидрати

PRINT
диета за отслабване

Има два вида панкреатит и храненето трябва да е съобразено с него. Първият е остър панкреатит, при който храненето през устата се прекратява до окончателното овладяване на острия период. Вторият е хроничен, който е най-често следствие на остър панкреатит и затова причините са общи за двата вида панкреатит.

Най-честите (85%) причини са употребата на алкохол и жлъчно-каменната болест. По-рядко може да се дължи на продължителна употреба на някои лекарства като сулфоналити, имуносупресори, противозачатъчни средства. Ето защо предпазването от развитие на остър, респективно – на хроничен панкреатит, е свързано с:

  • ограничаването на приема на алкохол;
  • оперативно лечение на жлъчно-каменната болест;
  • контролиране на употребата на споменатите групи медикаменти;
  • своевременното лечение на язвената болест;
  • лечение на заушка,
  • нормализиране на нивото на холестерола и другите масти на кръвта, които също могат да причинят панкреатит – остър и впоследствие – хроничен.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хормонална терапия при менопауза провокира панкреатит 
Натрупването на течност в коремната кухина има различни причини 
Остра болка горе в корема издава панкреатита 

Храната при болни с хроничен панкреатит трябва да бъде бедна на мазнини и концентрирани въглехидрати. Забранени храни са тлъсти меса и колбаси. Не се препоръчват цитрусови плодове (лимони, портокали). Пърженото е забранено. Алкохолът също се спира.

Лечението е непрекъснато и включва антиацидни лекарства, храносмилателни ензими, противодиабетни средства, ако се е развил диабет в резултат на хроничен панкреатит. Терапията се назначава и контролира от специалист гастроентеролог, а при диабетно болни – и от ендокринолог.

Д-р Стоян Ханджиев, началник на отделение към Клиниката по гастроентерология към ВМА

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Храната при панкреатит – бедна на мазнини и въглехидрати беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *